Malling: Slik påvirker krigen det norske eiendomsmarkedet

Siden krigen i Ukraina brøt ut har usikkerhet vokst blant eiendomsinvestorer, ifølge en ny markedsrapport fra Malling & Co. Men siden Norge også tjener gode penger på høye energipriser ser fallet ut å bli dempet her i landet.
FARGET: Her er Oslo rådhus lyssatt med Ukrainas blå og gule flagg, som i likhet med mange andre bygg verden over har ønsket å gjøre dette for å støtte landet etter den russiske invasjonen. Krigen som pågår for fullt på bakken skaper også store implikasjoner for verdensøkonomien, som Malling & Co skriver om i sin siste rapport. | Foto: Javad Parsa, NTB
FARGET: Her er Oslo rådhus lyssatt med Ukrainas blå og gule flagg, som i likhet med mange andre bygg verden over har ønsket å gjøre dette for å støtte landet etter den russiske invasjonen. Krigen som pågår for fullt på bakken skaper også store implikasjoner for verdensøkonomien, som Malling & Co skriver om i sin siste rapport. | Foto: Javad Parsa, NTB

24. februar invaderte Russland sitt naboland Ukraina, og siden har krigen vokst seg større – også i økonomisk forstand, som preger stemningen innen eiendom.

«Forholdet mellom den vestlige verden og Russland og Hviterussland har blitt ekstremt kaldt, og omfattende sanksjoner innen finanssektoren, energi og varehandel med Russland har rystet markedet kraftig», skriver Malling & Co i sin siste markedsrapport.

Selskapet peker på at energipriser skyter i været, samtidig som at nøkkelmaterialer for eiendom som stål, trevirke og aluminium sliter med flere forsyningsproblemer som følge av krigen.

«Både utviklere, gårdeiere og leietakere er nå bekymret for de plutselige forandringene i markedet og hvordan dette vil slå ut over de neste månedene», heter det i rapporten.

Kraft løfter

Samtidig er det noe ved Norge som trekker opp markedsstemningen, og det går på nettopp høyere energipriser.

«Mens krigen i Ukraina har økt uroen og opplevd risiko i internasjonale markeder, er pipeline og aktiviteten fortsatt sterk i norsk eiendomshandel ut fra foreløpige henvendelser fra investorer», skriver Malling & Co.

Bak den internasjonale usikkerheten er nemlig vissheten om at norske energisektorer, inkludert olje og gass, vil klare seg godt.

«På kort sikt får dette oss til å tro at investormarkedet kan forbli sterkt mot sommeren, da det grunnleggende for Norge på kort sikt er svært positivt. Likevel vil det sannsynligvis råde forsiktighet ettersom risikoen har økt», heter det i rapporten.

Strammere likviditet – senker anslag

Malling & Co melder følgende om hva som skjer i det norske eiendomsmarkedet, sammen med noen fremtidsutsikter:

• En kombinasjon av koronatiltakene som ble innført i slutten av november/tidlig desember som forskjøv en del transaksjoner inn i 2022, sammen med et fortsatt sterkt markedssentiment, har ført til at våre tidlige 2022-tall ligger over 13 milliarder kroner i volum og 30 transaksjoner.

• Uroen blant investorer som følge av økende renter, inflasjon og ventede økninger i styringsrenter fra sentralbankene fortsetter. Vi har observert en innstramming av likviditet innen finansiering av kommersiell eiendom. Krigen har ført til mer risiko og uro rundt både kreditt og spreader, i tillegg til fremtidig renteutvikling.

Malling mener det i første omgang ikke vil skje stort på yield-fronten.

«Vårt hovedscenario er at inflasjon og ventede bevegelser i rentenivåene ikke vil føre til en betydelig endring i yieldene på kort sikt», står det i rapporten.

Likevel vurderer analytikerne at sekundærrenter øker gapet til prime yield, samt at dette forsterker seg geografisk forskjellig mellom sentrale og perifere lokasjoner.

«Vårt anslag for 2022 har gått ned fra 140 milliarder kroner til 120-140 milliarder kroner, da investorer fortsatt er positive i sitt sentiment til næringseiendom, men i mindre grad enn de tidligere rekordhøye nivåene i slutten av 2021», skriver Malling.

Få daglige oppdateringer fra EiendomsWatch – meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

UNG I NÆRINGSEIENDOM: På onsdag deltok 70 medlemmer av Ung i Næringseiendom på en byvandringstour i Oslobukta hvor de fikk et unikt innblikk i hva som rører seg i området - i regi av deres sponsor Carucel Eiendom. | Foto: Ung i Næringseiendom

Ung i Næringseiendom på byvandring i Oslo

For abonnenter