EiendomsWatch

Ny bunn-notering for sekundærboliger: – Ganske dramatisk for Oslo, sier NEF-sjefen

– Et fall på 5025 sekundærboliger når det demografiske boligbehovet tilsier et økt utleietilbud, er ganske dramatisk for Oslo, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.

ADVARER: Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving , mener nedgangen i andel sekundærboliger er bekymringsverdig. | Foto: Vidar Sandnes

Sekundærboligandelen har falt sammenhengende siden toppen sommeren 2019. Nedgangen er klar både i byene og i landet ellers, viser fersk statistikk fra Norges Eiendomsmeglerforbund, Ambita og Samfunnsøkonomisk Analyse.

Nasjonalt har andelen sekundærboliger av den samlede boligmassen falt fra 15,4 prosent i tredje kvartal 2019 til 14,6 prosent i andre kvartal 2022. Det er nå 9339 færre sekundærboliger enn for tre år siden, skriver Norges Eiendomsmeglerforbund i en pressemelding.

Nedgangen har vært særlig tydelig i Oslo, der utlånsforskriften stiller særskilte krav til investeringer i sekundærbolig. Det er nå 5025 færre sekundærboliger i Oslo enn for tre år siden og andelen har falt fra 17,5 til 15,7 prosent. Oslo har den laveste andelen i hele perioden man har data for, det vil si siden 2013.

– Det norske leiemarkedet betjenes i stor grad av privatpersoner som leier ut en sekundærbolig. Et fall på 5025 sekundærboliger når det demografiske boligbehovet tilsier et økt utleietilbud, er ganske dramatisk for Oslo. Mangelen på leieboliger forsterkes av Oslos lave studentboligdekning og leilighetsnormen som gjør det umulig å bygge for å møte etterspørselen etter små og rimelige boliger, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, i meldingen.

– Det er flere årsaker til at investeringslysten har falt i perioden. Noen har solgt under pandemien, men fallet er først og fremst utslag av en bevisst politikk med sterk prioritering av primærboliger og svekket marked for sekundærboliger. Insentivet til å investere i sekundærbolig er svekket av ekstra høy formuesskatt på sekundærbolig og krav om 40 prosent egenkapital som binder mye kapital i oslo-husholdninger som kjøper sekundærbolig, sier Geving.

Mer fra EiendomsWatch

Ny analytiker i Malling hentet fra Veridian

Etter ett år i Veridian Analyse har Peder O. Fjellvang gått over til analytikerstilling i Malling & Co. Der er han blitt en del av et lag som får stadig nye fjes, ifølge den nye arbeidsgiveren.

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra FinansWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch