EiendomsWatch

Statsbygg-undersøkelse blant ledere i bygge- og eiendomsbransjen: «Fremtidsutsiktene er ikke gode»

Det trekker opp til en perfekt storm, som ingen helt ser konsekvensene av, mener Statsbygg, etter å ha undersøkt hvordan lederne i bygge- og eiendomsbransjen ser på fremtiden.

ER UROET: Administrerende direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen skal legge frem funnene fra en undersøkelse om fremtidsutsiktene i bygge- og eiendomsbransjen under Arendaluka. | Foto: Statsbygg/Geir Anders Rybakken Ørslien

Flere ledere uttrykker sin bekymring over det som nå skjer i bygge- og eiendomsbransjen. Statsbygg har fått Rambøll til å undersøke hvordan lederne i BAE-næringen ser på framtiden.

«Det har vært veldig høyt aktivitetsnivå fram til nå, men fremtidsutsiktene i bransjen er ikke gode», skriver Statsbygg i en pressemelding.

Selskapet skriver basert på undersøkelsen at det ser ut til å trekke opp til en perfekt storm, som ingen helt ser konsekvensene av.

«Lederne gir uttrykk for at de er i en situasjon som kan beskrives som å stå med ett ben i kokende vann og ett i isvann», heter det.

Tidligere har bransjen nytt godt av motkonjunkturtiltak når det har vært utsikter til generelt lavt aktivitetsnivå i bransjen. Nå er situasjonen annerledes og det snakkes mye om behovet for å kjøle ned økonomien.

Deler av bransjen merker allerede effekten av prisvekst og varemangel. Av bedriftene i Entreprenørforeningen – bygg og anlegg (EBA) har 63 prosent innen bygg og 58 prosent innen anlegg opplevd at kunder har stoppet eller utsatt prosjekter med begrunnelse i de store prisøkningene og usikkerheten i markedet.

Tilsvarende har 41 prosent innen bygg og 25 prosent innen anlegg hatt dialog med byggherre/oppdragsgiver om å endre kontraktsbestemmelsene på inngåtte kontrakter som følge av den ekstraordinære markedssituasjonen, men fått avslag.

Den galopperende kostnadsutviklingen settes på dagsorden under Arendalsuka 2022. Der vil administrerende direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen drøfte temaet med andre ledere i bransjen.

EiendomsWatch vil være til stede i Arendal og rapportere mer om stemningen i bransjen nå.

Mer fra EiendomsWatch

Ny analytiker i Malling hentet fra Veridian

Etter ett år i Veridian Analyse har Peder O. Fjellvang gått over til analytikerstilling i Malling & Co. Der er han blitt en del av et lag som får stadig nye fjes, ifølge den nye arbeidsgiveren.

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra FinansWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch