Hafslund Oslo Celsio vil bruke vann fra fjorden til å kjøle ned næringsbygg

Det er planer om en energisentral i Oslo, under området hvor Hav Eiendom vil bygge park og kontorbygg ved Oslo Børs.
HER KAN DET KOMME ENERGISENTRAL: Den sentrale tomten ved Oslo Børs skal omdannes. Langt under bakken kan det komme en energisentral. | Foto: Hav Eiendom
HER KAN DET KOMME ENERGISENTRAL: Den sentrale tomten ved Oslo Børs skal omdannes. Langt under bakken kan det komme en energisentral. | Foto: Hav Eiendom

Fjernvarmeselskapet Hafslund Oslo Celsio har planer om å bygge en energisentral i Bjørvika i Oslo for å levere fjernkjøling til næringsbygg i sentrum, melder NRK.

I dag har de fleste byggene i Oslo egne løsninger for kjøling, men det finnes ingen felles løsning som med fjernvarme. 

Celsio vil ta i bruk sjøen som energikilde og bygge en energisentral med varmepumper under bakken i Bjørvika, rett ved siden av Oslo Børs, hvor Hav Eiendom har planer om å bygge kontorbygg og park.

Sjøvann vil bli hentet fra rundt 40 meters dybde ved Gressholmen og fraktet inn til Bjørvika gjennom rør. Det brukte vannet vil deretter pumpes ut og slippes ut et sted mellom Sørenga og Hovedøya. 

Celsio har store planer om å levere kjøling i hele indre by, inkludert Filipstad, som innebærer tusenvis av bygg og intens utbygging i årene fremover.

Celsio håper å få sentralen i drift fra 2028, og parken som er planlagt over sentralen kan ikke bygges før sentralen er ferdig. Eierne av Hafslund Oslo Celsio, deriblant Oslo kommune, har gitt klare signaler om å støtte prosjektet, og selskapet ser etter andre aktører for å sikre finansiering hvis det skulle bli behov for mer penger.

Kostnadene for prosjektet er foreløpig ikke kjent, men Hafslund Oslo Celsio er i dialog med kommunen for å samkjøre rørleggingsarbeidet med andre planer og minimere ulemper for publikum. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også