Nye renteinput for Norges Bank: Prisveksten dempet seg for sjette måned på rad

– Tolvmånedersveksten i juni er den laveste vi har sett på over tre år, sier Espen Kristiansen, seksjonssjef i Statistisk sentralbyrå.
LEGGER FREM KPI-TALL: Espen Kristiansen, seksjonssjef i Statistisk sentralbyrå | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
LEGGER FREM KPI-TALL: Espen Kristiansen, seksjonssjef i Statistisk sentralbyrå | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Utviklingen i konsumprisindeksen (KPI) er viktig for Norges Banks rentefastsettelse, som igjen er viktig for eiendomsbransjen. Onsdag er det sluppet tall som overrasker noe. 

KPI steg 2,6 prosent fra juni 2023 til juni 2024. Dette er 0,4 prosentpoeng lavere enn tolvmånedersveksten i mai. Den såkalte kjerneinflasjonen (KPI-JAE) steg 3,4 prosent de siste tolv månedene.

KPI steg 0,2 prosent fra mai til juni, og var i juni 2,6 prosent høyere enn for ett år siden.

– Prisveksten har dempet seg hver måned i et halvt år nå. Tolvmånedersveksten i juni er den laveste vi har sett på over tre år, sier Espen Kristiansen, seksjonssjef i Statistisk sentralbyrå.

– Bildet vi ser i juni er konsistent med bildet vi har sett den siste tiden, nemlig at prisene generelt sett stiger, men i et saktere tempo enn tidligere. Samtidig har det de siste par månedene blitt noen flere kategorier av varer og tjenester hvor prisene er lavere enn de var for ett år siden, sier Espen Kristiansen.

Det var ventet en uendret, årlig inflasjonstakt på tre prosent og en kjerneinflasjon på 3,6 prosent, viser estimater fra Bloomberg, ifølge Dagens Næringsliv.

Det er gjerne KPI-tallene for oktober og november som er viktigst for eiendomsbransjen, da det som regel er ett av disse tallene som danner grunnlaget for neste års husleiejusteringer.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også