Eiendom Norge: – Salgene går mye raskere enn før

Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge beretter om fortsatt prisvekst på boliger i Norge, men han tror veksten vil avta utover høsten. Nå tar det i snitt bare 35 dager å selge en bolig i Norge.
BOLIGPRISENE VIDERE OPP: Eiendom Norge-sjefen tror prisveksten blir svakere senere i år. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
BOLIGPRISENE VIDERE OPP: Eiendom Norge-sjefen tror prisveksten blir svakere senere i år. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Boligprisene i Norge steg 1,9 prosent i august, viser fersk statistikk fra Eiendom Norge. Sesongjustert økning var 1,0 prosent, etter et svakt fall i juli.

– Det var en sterk vekst, sa administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge under fredagens pressekonferanse.

12 måneders veksten var på 9,4 prosent.

–  Til tross for oppgangen i august så er den sterke veksten i boligprisene i kjølvannet av korona-pandemien og nullrentebeslutningen i mai 2020 avtagende. Vi venter prisutviklingen vil fortsette å avta utover høsten i takt med at Norges Bank trolig setter opp styringsrenten i september, sier han.

Lauridsen viser også til at man i fjor høst hadde sterk prisutvikling.

Disse områdene skiller seg ut

Den siste måneden har prisveksten vært sterkest i regionene Drammen, Hamar og Tønsberg, mens Follo har hatt svakest utvikling.

Bodø skiller seg ut med en vekst på 15,9 prosent i løpet av de 12 siste månedene, mens Ålesund har vært svakest med en vekst på 6,0 prosent.

I Oslo var prisveksten på 0,7 prosent nominelt, mens prisene falt 0,3 prosent sesongjustert. Her har 12 måneders veksten vært på 8,4 prosent.

Færre boliger solgt

I august ble det solgt 9.465 boliger i Norge, noe som er 5 prosent færre enn i tilsvarende måned i 2020.  Så langt i år er det solgt 70.553 boliger, noe som er 6,6 prosent flere enn i samme periode i fjor.

Det ble lagt ut 11.711 boliger for salg i august noe som er 0,4 prosent flere enn på samme tid i fjor. Hittil i år er veksten på 5,3 prosent.

– Antall usolgte boliger er lavt nasjonalt, på nivå med 2016. I Oslo viser tilbudssiden en liten nedgang, men den er på nivå med tidligere år, sa Lauridsen.

Lynkjappe salg

Det tar nå 35 dager å omsette en bolig i Norge. Det er lavere enn fjor, da det tok 54 dager. I juli var tallet 45 dager.

– Det går mye raskere enn det har gjort de siste årene, sa Eiendom Norge-sjefen.

– I snitt har det så langt i 2021 gått litt raskere å selge en bolig i Norge enn de siste årene. Den raske salgstiden vitner om et effektivt og velfungerende boligmarked, sier Lauridsen.

Det er Eiendom Norge i samarbeid med Eiendomsverdi og Finn.no som står bak statistikken.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også