EiendomsWatch

Tone Tellevik Dahl slår tilbake mot Raymond Johansens boligkritikk: – Kjenner han regnestykkene?

Leder for Norsk Eiendom Tone Tellevik Dahl slår hardt tilbake mot byrådslederens påstander om boligutbyggerne i hovedstaden.

PRISDRIVERNE: Høye byggekostander, høye tomtepriser og lang saksbehadlingstid hos kommunen driver kostandene for boligprosjekter oppover, sier Tone Tellevik Dahl. | Foto: Norsk Eiendom

Det var i et debattinnlegg i Aftenposten for en drøy uke siden at byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, rettet fingeren mot eiendomsutviklernes rolle og prestasjoner i boligbyggingen i Oslo.

«Saksbehandlingstiden for reguleringsplaner har økt – men det som har økt mest, er tiden utbyggerne selv bruker på sine forslag. Utbyggerne ville fått en vesentlig raskere behandling om de ikke fremmet forslag som strider med overordnede føringer i kommuneplanen, områdereguleringer og statlige retningslinjer», skrev Johansen i innlegget og la til grunn at «eiendomsbransjen gjør det de kan for å maksimere fortjeneste».

Høye byggekostnader

Nå tar Johansens partifelle og tidligere byråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl, til motsvar. Hun leder i dag organisasjonen Norsk Eiendom, bransjeforeningen for eiendomsselskaper.

I en artikkel på organisasjonens nettside spør hun om Johansen virkelig er så lite opplyst som uttalelsene tyder på.

– Kjenner han regnestykkene for byggekostnader og andre elementer som er prisdrivende, spør hun og viser til at flere utbyggere nå velger å trekke seg ut av Oslo fordi det er for stor usikkerhet rundt både tidsbruk og krav, sier Tellevik Dahl.

Mener høy fortjeneste er en myte

Hun forteller at mange store aktører nå retter blikket mot nabofylket Viken. Risikoen i hovedstaden skal ha blitt for stor.

– Prosjekter blir stoppet fordi de til slutt blir for dyre, sier Tellevik Dahl. I disse tillfellene skal det ikke handle om at for liten fortjeneste, men ingen.

– Det er en myte at man tjener vanvittig mye penger på å bygge boliger i Oslo i dag, mener Tellevik Dahl.

Lang saksbehandlingstid

I sitt innlegg i Aftenposten skrev Johansen at saksbehandlingstiden for reguleringsplaner har økt, men la til at «det som har økt mest, er tiden utbyggerne selv bruker på sine forslag.»

Johansen mener at utbyggerne ville fått en vesentlig raskere behandling om de «ikke fremmet forslag som strider med overordnede føringer i kommuneplanen, områdereguleringer og statlige retningslinjer».

Tellevik Dahl mener Johansen prøver å  underslå at saksbehandlingstiden i Plan- og bygningsetaten på hans vakt har økt fra allerede lange fire år i snitt, til fem år. Hun ber ham også dokumentere at «alle» utbyggere leverer forslag i strid med reguleringsbestemmelsene.

– Ofte handler det om ventilasjon og andre tekniske løsninger. Andre ganger er ikke planene gode nok til å kunne bygge bærekraftig, mener hun.

 

Mer fra EiendomsWatch

Axa med storkjøp i logistikk

Den franske kapitalforvalteren Axa har kjøpt en portefølje av logistikkeiendommer i Norge, Sverige, Danmark og Finland. Selgeren er NREP.

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra FinansWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch