Rekordmange hyttetillatelser under pandemien

I fjor ble det gitt igangsettingstillatelser til 8.762 fritidsbygg i Norge. Det er en oppgang på nesten 40 prosent fra året før, viser nye tall fra SSB.
BOOM: Vi bygger hytter og lagerhaller som aldri før. | Foto: Berit Keilen / NTB
BOOM: Vi bygger hytter og lagerhaller som aldri før. | Foto: Berit Keilen / NTB
NTB

Tallene er langt høyere enn hva Norsk Hyttelag hadde forventet.

Generalsekretær i hyttelaget, Audun Bringsvor, sier de så en stor økning i hyttesalget i pandemiens første år. Nå håper han at hytteeierne vil ta hyttene og hyttekommunene i hyppig bruk også etter at pandemien er over.

– De nye tallene tyder i alle fall på at nordmenn i større grad vil velge hyttetur i årene fremover, sier Bringsvor.

Flest igangsettingstillatelser ble gitt i Vinje kommune. Her ble det gitt tillatelse til 249 hytter og hytteutvidelser, som er en økning på hele 65 prosent fra året før. Deretter følger kommunene Flå (237), Ringebu (205 tillatelser) og Nesbyen (202 tillatelser).

Nord-Aurdal var blant kommunene med størst økning. Her ble det gitt 184 igangsettingstillatelser i 2021, noe som er en tredobling siden 2020.

– Vi har egentlig sett en utvikling over flere år hvor folk bytter ut Syden-ferien med en mer aktiv og bærekraftig ferie her hjemme. Og så fikk vi en koronapandemi på toppen som virkelig gjorde at folk fikk øynene opp for det trygge og gode hyttelivet, sier Bringsvor.

Tallene gjelder søknad om nye fritidsbygg og utvidelser av hytter i form av tilbygg og påbygg.

Dersom man ikke regner med tilbygg og påbygg, er tallet 6.861. Det er en økning på 24 prosent sammenlignet med forrige toppnotering i 2017, skriver SSB.

Få daglige oppdateringer fra EiendomsWatch – meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også