EiendomsWatch

Lanserer ny merkeordning for å løfte seriøse utleiere

Flere aktører vil innføre Boligmerket for å sette en ny standard for leiemarkedet ved å sertifisere utleiere og merke leieboliger.

VIDT: Ifølge Norsk Eiendom har konseptforslaget for Boligmerket bred forankring hos både utleiere og leietakere. Husbanken og Oslo kommune fikk tirsdag konseptforslaget om denne nye merkeordningen for utleiemarkedet i Norge. Fra venstre: byrådssekretær for byutvikling Herman Søndenaa i Oslo kommune, Lars Aasen i Leieboerforeningen, Tone Tellevik Dahl i Norsk Eiendom og statssekretær Nancy Charlotte Porsanger Anti fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet. | Foto: Marianne Mork Andersen, Norsk Eiendom

Stadig flere leier bolig i Norge. I lys av dette mener Norsk Eiendom det er et økt behov for kunnskap og transparens om hva som tilbys på leiemarkedet.

I en pressemelding skriver bransjeforeningen at et ferskt konsept for en merkeordning, med arbeidstittelen Boligmerket, skal gjøre det enklere for leietakere å velge blant gode utleieboliger – og for utleiere å synliggjøre kvaliteter i deres utleieobjekter.

Tirsdag overrakte Norsk Eiendom, Leieboerforeningen, Nedenfra Ideelt og Pådriv et konseptforslag for Boligmerket til Husbanken og Oslo kommune.

Målet er å sette en ny standard for leiemarkedet, ved å etablere en merkeordning som sertifiserer utleiere og merker leieboliger.

Varierende kvalitet

Norsk Eiendom har nylig tatt på seg rollen som bransjeorganisasjon for profesjonelle boligutleieaktører. Foreningen har merket seg stor variasjon både i standard, kontrakter og oppfølging i utleiemarkedet generelt.

Her vil Boligmerket bli et viktig verktøy for seriøse utleiere.

– Vi har utvidet vårt boligpolitiske arbeid til også å innbefatte boligutleie, noe som henger godt sammen med vår allerede etablerte satsing på sosial bærekraft. Initiativ som Boligmerket er svært godt, og vi håper forslaget vinner fram blant politikere og blir realisert. Det vil gi viktige ringvirkninger blant både leietakere og utleiere, sier Tone Tellevik Dahl, administrerende direktør i Norsk Eiendom i pressemeldingen.

Jobber for nasjonalisering

Forslagsstillerne mener Boligmerket er et så solid konsept at politikerne bør omfavne det og løfte det videre inn i sitt arbeid med boligpolitikk, både kommunalt og nasjonalt.

Foreningen Pådriv, som jobber for at alle skal ta del i bærekraftig byutvikling, har lenge jobbet med boligmangfold. De har vært aktøren i midten i dette prosjektet som har fått i gang dialog og bidratt til fremdrift og utvikling av Boligmerket.

I tillegg til aktørene i prosjektgruppen har man involvert en rekke aktører i utleiesektoren, slik som profesjonelle utleiere, offentlig sektor, kunnskapsinstitusjoner og representanter fra leieboere.

– Boligmerket er bredt forankret. Det sikrer at når konseptet forhåpentligvis realiseres, så kan alle deler av samfunnet være trygge på at deres interesser ivaretas på best mulig måte, uansett om man er leietaker, utleier, politiker eller jobber for myndighetene, sier Karin Lindgård i Pådriv.

Få daglige oppdateringer fra EiendomsWatch – meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer fra EiendomsWatch

Les også

Relaterte

Siste nytt

Siste nytt fra FinansWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch