EiendomsWatch

Per Jæger ser utsettelser og kanselleringer det neste halve året

Igangsetting av nye boliger falt med 33 prosent i mars i år, sammenlignet med fjoråret, noe som bekymrer administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening.

SER USIKKERHET: Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening tror usikkerhet vil føre til utsettelser. | Foto: Boligprodusentene og Øystein Byberg. Collage: EiendomsWatch

– Usikkerhet i entreprenørmarkedet på grunn av den svært sterke prisveksten på byggevarer, uforutsigbarhet på levering av byggevarer og konsekvenser av krigen Ukraina, fører til utsettelser og kansellering av prosjekter. Vi har mottatt signaler på at dette iallfall vil vare i seks måneder fremover, sier Per Jæger i en pressemelding.

Det ble igangsatt 5010 boenheter i første kvartal 2022, noe som er to prosent over første kvartal 2021.

Solgte boliger i mars måned viste en oppgang på seks prosent sammenlignet med fjoråret. Hoveddelen av salget skjer på allerede igangsatte prosjekter. I tillegg var påsken 2021 i slutten av mars, slik at i år fikk man en uke lengre salgstid.

– Salget og igangsettingen i Oslo faller sterkt. I tillegg til Akershus, så er det nå høyere aktivitet i både Trøndelag og Rogaland. Ønsker politikerne i Oslo boligbygging, spør Jæger?

I første kvartal 2022 ble det solgt 6329 nye boenheter. Det er åtte prosent under første kvartal 2021.

Det geografiske området med høyest salg i siste tolvmåneders periode er Akershus med 6110 boenheter, deretter kommer Trøndelag (2926 boenheter), Rogaland (2802 boenheter) og Oslo (2348 boenheter).

Det ble igangsatt flest boliger i Akershus med 6096 boenheter, deretter kommer Trøndelag (3089 boenheter), Rogaland (2396 boenheter) og Oslo (2278 boenheter).

Få daglige oppdateringer fra EiendomsWatch – meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer fra EiendomsWatch

Nytt tiltaksforbud hasteinnført i Oslo etter funn av kvikkleire

Plan- og bygningsetaten har sendt ut varsel til eiere av flere hundre eiendommer på Frysja om å ikke gjøre noe som kan medføre risiko for skred. Obos har fått det selskapet kaller en stoppordre og møter Oslo kommune sammen med Stor-Oslo Eiendom for å følge opp situasjonen rundt sitt felles byggeprosjekt.

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra FinansWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch