Fortsatt svak tilbudsside i boligmarkedet

Hittil i år er det lagt ut få bruktboliger for salg i det norske markedet. – Betydelig færre boliger enn ikke bare i 2021, men også før pandemien, sier Eiendom Norge-sjef Henning Lauridsen.
TALLENES TALE: Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge legger frem boligprisstatistikken for april 2022. | Foto: Ørn E. Borgen, NTB
TALLENES TALE: Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge legger frem boligprisstatistikken for april 2022. | Foto: Ørn E. Borgen, NTB

I april ble det lagt ut 8.399 boliger for salg i Norge, noe som er 23,8 prosent færre enn i samme måned i 2021. Så langt i år er det lagt ut 30.960 boliger for salg. Det er 11,9 prosent færre enn i samme periode i fjor.

– Påsken falt i år i begynnelsen av april og dette påvirket både salg og antall nye boliger på markedet. Så langt i år er det solgt og lagt ut betydelig færre boliger enn ikke bare i 2021, men også før pandemien. Nedgangen i volum er gjeldende i nesten alle områder i Norge, men er særlig stor på Østlandet, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Boligprisene steg med 0,3 prosent i april, ifølge bransjeorganisasjonen. Justert for sesongvariasjon var prisene uendret. Samtidig er det fortsatt få boliger til salgs, som tidligere i år har presset opp prisene i særlig pressområdene.

– Mye av prisveksten i 2022 kan forklares med den svake tilbudssiden utløst av den nye avhendingsloven som trådte i kraft 1. januar, sier Lauridsen.

Mindre flaskehalser

Totalt ble det solgt 7.707 boliger i Norge i april, 18,8 prosent færre enn samme måned året før. Hittil i år har det vært solgt 28.383 boliger – 15,2 prosent færre boliger enn i 2021. Det tok i gjennomsnitt 29 dager å selge en bolig i april.

– Selv om våre medlemmer nå melder om at flaskehalsene med å innhente tilstandsrapporter er mindre enn på starten av året, oppfordrer vi boligselgere til å planlegge boligsalget i god tid og finne frem informasjon om boligen, sier Lauridsen.

Kort liggetid

Det tok i gjennomsnitt 29 dager å selge en bolig i mars, ned fra 30 dager i mars. Kortest salgstid hadde Bergen og Bodø/Fauske med 15 dager. Lengst salgstid hadde Tromsø med 39 dager.

– Salgstiden har gått betydelig ned i mange områder i Norge, og spesielt i Bergen, Bodø og Oslo går det nå svært raskt å selge en bolig, sier Lauridsen.

Få daglige oppdateringer fra EiendomsWatch – meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også