Lavt salg og fortsatt fallende igangsetting

Salget av nye boliger i april 2022 er 29 prosent under april 2021. Det er det laveste tallet vi har registrert for april måned, foruten april i koronaåret 2020, sier adm. direktør Lars Jacob Hiim i Boligprodusentenes Forening.
Foto: Boligprodusentenes Forening
Foto: Boligprodusentenes Forening

I år var påsken i april, mens den i fjor var i slutten av mars. Ser vi på salget for mars og april samlet, var det i år 11 prosent lavere enn i fjor. Tilsvarende var igangsettingen disse to månedene 23 prosent lavere i år enn i fjor.

– Usikkerhet i entreprenørmarkedet på grunn av den svært sterke prisveksten på byggevarer, uforutsigbarhet på levering av byggevarer, og konsekvenser av krigen Ukraina preger fortsatt salg og igangsetting av nye boliger. Vi må være forberedt på at denne situasjonen i boligmarkedet kan vare lenge, sier Hiim i en pressemelding.

Salgsnedgang for eneboliger og småhus

Salget av nye boliger i april 2022 er 29 prosent under april 2021, og solgte nye boliger hittil i år er 7974 boenheter, tilsvarende 13 prosent under samme periode i 2021.

Mens salget av leiligheter ligger fire prosent over nivået vi så til samme tid i fjor, er salget av eneboliger og småhus ned henholdsvis 25 og 38 prosent.

Totalt antall solgte nye boliger i siste tolvmånedersperiode er 25.012 boenheter. Dette er 13 prosent under forrige tolvmånedersperiode. Også her er det innen salget av eneboliger og småhus det bremser mest, men salget av leiligheter ligger også lavere. 14.452 solgte leiligheter ved utgangen av perioden tilsvarer en nedgang på en prosent sammenlignet med forrige tolvmånedersperiode.

Færre igangsatte eneboliger og småhus

Igangsettingen av nye boliger i april 2022 er 8 prosent under nivået i april 2021.

Hittil i 2022 er det igangsatte 6589 nye boenheter, noe som er på nivå som 2021.

Totalt antall igangsatte nye boliger i siste tolvmånedersperiode er 25.416 boenheter, noe som er et prosent over forrige tolvmånedersperiode. Herav er det igangsatt 6.366 eneboliger, som er fire prosent over forrige tolvmånedersperiode. Det er igangsatte 4.953 småhus, noe som er 19 prosent under forrige tolvmånedersperiode. Igangsatte leiligheter er med 14.097 boenheter åtte prosent over forrige tolvmånedersperiode.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også