Bransjeaktører lanserer studentindeks for leiemarkedet

I august slippes Studentindeksen av Utleiemegleren, Norsk studentorganisasjon, Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn. – Vi håper tallene vil vekke politikerne, sier Utleiemegleren-sjef Stian Carlsen.
TRANGT OM PLASSEN: Under Arendalsuka kommer Utleiemegleren og flere aktører med Studentindeksen som skal måle leiemarkedet for studenter i de store norske byene. Bildet viser en plakat med slagordet #Reduserhusleia, som beboere i Iladalen Studenthus i Oslo har hengt opp på balkongen. | Foto: Torstein Bøe / NTB
TRANGT OM PLASSEN: Under Arendalsuka kommer Utleiemegleren og flere aktører med Studentindeksen som skal måle leiemarkedet for studenter i de store norske byene. Bildet viser en plakat med slagordet #Reduserhusleia, som beboere i Iladalen Studenthus i Oslo har hengt opp på balkongen. | Foto: Torstein Bøe / NTB

«Dyrtid og høye boligpriser fører til at sterkere kjøpegrupper velger eller blir presset ut i leiemarkedet. Det går utover studentene og de svakest stilte», skriver Utleiemegleren i en pressemelding

Under Arendalsuka i august lanserer meglerforetaket derfor Studentindeksen, i samarbeid med Norsk studentorganisasjon, Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn.no.

– Studentindeksen skal måle hvor mange boliger og til hvilken pris en student kan leie i de store norske byene, gitt studiestøtten og kostnader til normalt livsopphold, sier administrerende direktør Stian Carlsen i Utleiemegleren via pressemeldingen.

Fordi studiestøtten ikke er tilstrekkelig for å dekke alle studentens utgifter, beregner den også hvor mye en student må jobbe for å få økonomien til å gå rundt. 

– Indeksen måler derfor både studenters kjøpekraft i boligmarkedet og deres mulighet til å prioritere studiene, sier Carlsen.

To ganger i året

Studentindeksen skal komme ut to ganger i året i forbindelse med semesterstart, og skal være med på å sette søkelyset på studentenes store utfordringer i boligmarkedet.

– Vi håper at Studentindeksen kan vise frem den håpløse situasjonen dagens studenter står i. Vi håper tallene vil vekke politikerne. Dagens situasjon er ikke bærekraftig. Det er Utleiemeglerens prisstatistikk en tydelig indikasjon på, der vi månedlig ser sterkt økende priser i pressområdene, sier Carlsen.

Leieprisene for alle boligtyper i porteføljen til Utleiemegleren i Oslo, økte med 6,9 prosent i juni sammenliknet med juni 2023. 

Feil medisin

Carlsen mener at det å forby tidsbestemte leiekontrakter, gi bedre oppsigelsesvern for leietakere og tøffere beskatning på utleie ikke vil løse utfordringene i dagens leiemarked. 

– Heller det motsatte – det vil føre til ytterligere økte leiepriser, sier meglertoppen.

«Antall studentboliger, som Studentsamskipnaden i Oslo rår over, dekket i 2023 kun 12,3 prosent av behovet. Videre tall fra Norsk studentorganisasjon viser at 75.626 studenter kjemper en frustrerende, og for mange, nytteløs kamp om Studentsamskipnadens 9324 studentboliger», heter det i pressemeldingen.

Det betyr at over 80 prosent av studentene må finne seg bolig å leie i det private markedet.

Flere boliger

Carlsen mener det aller viktigste som må gjøres, er å bygge flere boliger raskere. Det gjelder spesielt studentboliger og små 1- og 2- romsleiligheter i pressområdene.

– Da vil leieprisene stabilisere seg, kvaliteten på boligene økes og ikke minst flere finne seg et sted å bo. Noe som gjør at de kan takke ja til studie- eller arbeidstilbudet de har fått, sier Utleiemegleren-sjefen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

SLIK KUNNE DET BLITT: De opprinnelige planene tilsa et stort, nytt kontorbygg i Sandnes sentrum. | Foto: Holon arkitekter

Planer om stort kontorbygg i Sandnes legges på is

For abonnenter

Les også