– Olav Thon Gruppen har kommet seg veldig godt gjennom pandemien

Finansdirektør Arne B. Sperre i Olav Thon Gruppen er fornøyt med at virksomhetene utenom hotellene har utviklet seg godt i 2021.
GODT FORNØYD Finansdirektør Arne B. Sperre i Olav Thon Gruppen er godt fornøyd med tingenes tilstand | Foto: Olav Thon Eiendomsselskap
GODT FORNØYD Finansdirektør Arne B. Sperre i Olav Thon Gruppen er godt fornøyd med tingenes tilstand | Foto: Olav Thon Eiendomsselskap

– På tross av at hotellvirksomheten fortsatt ble påvirket negativt av koronapandemien, er vi godt fornøyd med at de andre virksomhetene utviklet seg godt i 2021. Resultatet før skatter og verdiendringer i første halvår viser at Olav Thon Gruppen har kommet seg veldig godt gjennom pandemien, sier konserndirektør for finans, Arne B. Sperre, i en pressemelding i forbindelse med at Olav Thon Gruppen, er ute med sin halvårsrapport.

Olav Thon Gruppen eier 100 prosent av Olav Thon Holding, som presenterte sine tall sine tall 27. august, samt 66 prosent av børsnoterte Olav Thon Eiendomsselskap, som slapp tall 13. august.

Har eiendom for 104 milliarder

Konsernets egenkapital har økt til over 61 milliarder kroner og konsernets eiendomsportefølje har en markedsverdi på 104 milliarder kroner.

Verdien av konsernets investeringseiendommer økte i første halvår med 127 millioner kroner (- 2716 millioner kroner året før).

Verdien økte som følge av høyere markedsverdi på enkelte eiendommer.

Positiv utvikling i næringseiendom

Konsernet har ferdigstilt flere boligprosjekter, og i første halvår ble det overlevert boliger med en salgsverdi på 481 millioner kroner.

Markedet for næringseiendom utviklet seg positivt også i første halvår, med et rekordhøyt salgsvolum i markedet for næringseiendom.

Selskapet rapporterer om generell høy etterspørsel etter næringseiendom som investeringsobjekt, fremgår det av halvårsrapporten

«Konsernets eiendomssegmenter utviklet seg noe ulikt, med høy etterspørsel etter sentralt beliggende kontor- og kombinasjonseiendommer, og fortsatt noe lavere interesse for kjøpesentereiendom», skriver selskapet.

Konsernets eiendomsportefølje hadde ved halvårsskiftet et leieinntektsnivå på 5750 millioner kroner, opp fra 5650 millioner kroner året før (inkludert vurdert markedsleie på ledige lokaler)

Ledigheten i eiendomsporteføljen var ved halvårsskiftet 4,1 prosent, opp fra 3,3 prosent året før.

Svensk kjøpesenterskrell

Ved utgangen av første halvår eide konsernet 89 kjøpesentre i Norge og Sverige, hvorav 18 forvaltes for eksterne eiere. 79 av kjøpesentrene ligger i Norge, mens 10 er i Sverige.

Butikkomsetningen i konsernets norske kjøpesentre ble 24,7 milliarder kroner i første halvår – en økning på 3 prosent fra samme periode i fjor.

I Sverige falt butikkomsetningen med 32 prosent til 2,8 milliarder svenske kroner i første halvår. I Norge påvirkes butikkomsetningen av at mange butikker i sentrene var stengt i deler av kvartalet, mens omsetningen i Sverige påvirkes av at grensen til Sverige i praksis var stengt for norske kunder i det meste av halvåret.

– Alt i alt viser tallene for de norske kjøpesentrene at kundene kom tilbake til kjøpesentrene da butikkene og spisestedene fikk lov til å åpne igjen, og at kjøpesentrene nå igjen fremstår som populære møteplasser for handel, servering og opplevelser, sier Sperre.

Rammet av stengte hoteller

Ved utgangen av første halvår hadde Thon Hotels 12.370 gjesterom fordelt på 80 hoteller i Norge, Brussel og Rotterdam.

Deler av konsernets hoteller og serveringssteder var helt eller delvis stengt i første halvår som følge av koronapandemien.

Driftsinntektene ble derfor redusert med 30 prosent sammenlignet med første halvår i 2020, en periode som hadde litt over to måneder med normal drift før koronapandemiens utbrudd.

Driftsoptimalisering og kostnadsbesparende tiltak bidro til å dempe resultatnedgangen.

2,5 milliarder på bunnlinjen

Olav Thon Gruppen tjente 2501 millioner kroner før skatt i halvåret, mot et tap på 3529 miillioner kroner året før. Resultatet før skatt og verdijusteringer/avskrivninger endte på 1748 millioner kroner, opp fra 1062 millioner kroner året før.

Driftsinntektene økte fra 4322 millioner kroner i førsete halvår 2020 til 4660 millioner kroner i år.

Les hele halvårsrapporten her

– Godt posisjonert

– Veksten i norsk økonomi forventes å øke utover høsten i takt med nedtrappingen av koronatiltakene. Når etterspørselen etter hotellrom og konferanselokaler øker, forventes det at hotellvirksomheten vil kunne styrke lønnsomheten igjen. Olav Thon Gruppen har en solid finansiell posisjon, og er godt posisjonert for videre lønnsom vekst i tiden fremover, sier Sperre.

» Thon Holding økte tross korona

» Thon: 3 av 4 rom stod ledige

» Olav Thon Eiendomsselskap tjente en halv milliard

» Olav Thons finansdirektør: – Vi har gjort noe vi ikke pleier å gjøre

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også