EiendomsWatch

Regjeringen vil forby «eiendomssperre» i dagligvarebransjen

Regjeringen vil endre regelverket slik at dagligvaregigantene ikke kan hindre hverandre i å etablere seg.

VIL STRAMME INN: Næringsminister Jan Christian Vestre vil stoppe praksisen der aktører i dagligvarebransjen sikrer seg eksklusive leieavtaler. | Foto: Javad Parsa / NTB

Det sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) til NRK etter at kanalen torsdag fortalte hvordan dagligvareaktørene kan forby andre å starte butikk på diverse eiendommer.

Dagligvareeiendom: Fant nesten 400 negative servitutter som stenger ute konkurrenter – kan bli regelendring

Det skjer ved at en erklæring tinglyses på eiendommen – som hindrer at andre kan åpne butikk i lokalet. Slike sperringer heter på fagspråket negative servitutter.

– Vi kommer til å endre regelverket og praksisen ved å forby negative servitutter og eksklusive leieavtaler som i praksis begrenser konkurransen i dagligvaremarkedet, sier Vestre.

I 2020 viste en opptelling fra Konkurransetilsynet nærmere 400 negative servitutter som utestenger konkurrenter. Rema, Coop og Norgesgruppen avviser at dette brukes for å begrense konkurransen, men både regjeringen og Konkurransetilsynet er uenig med kjedene.

Til sammen solgte dagligvareaktørene mat og drikke for 208 milliarder kroner i fjor, ifølge analysebyrået NielsenIQ.

Mer fra EiendomsWatch

KMC Properties kjøper eiendom for 2 milliarder

KMC Properties varsler kjøp av opp til 24 eiendommer og en tomt i Norge, Sverige, Tyskland, Belgia, Polen, Finland og Danmark fra industriselskapet Bewi. Selskapet. – Dette er en transaksjon som endrer KMC Properties, sier administrerende direktør Liv Malvik.

Les også

Relaterte

Siste nytt

Siste nytt fra FinansWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch