EiendomsWatch

Olav Thon Gruppen: Transaksjoner utsatt på grunn av økte finansieringskostnader

Olav Thon Gruppen tjente over fem milliarder kroner i første halvår, drevet opp av verdiendringer i eiendomsporteføljen. Etterspørselen etter næringseiendom som investeringsobjekt er fortsatt høy, rapporterer selskapet.

LEVERER REKORDTALL: Arne B. Sperre, konserndirektør for finans i Olav Thon Gruppen, rapporterer om det bedre halvårsresultatet noen gang. | Foto: Olav Thon Eiendomsselskap

«Markedet for næringseiendom utviklet seg positivt også første halvår med fortsatt høy etterspørsel etter næringseiendom som investeringsobjekt, men med økte finansieringskostnader er flere større eiendomstransaksjoner utsatt», skriver Olav Thon Gruppen i en pressemelding i forbindelse med publiseringen av tall for første halvår.

– De aller fleste virksomhetsområdene i Olav Thon Gruppen utviklet seg godt, og på tross av økt økonomisk usikkerhet og kraftige renteøkninger oppnådde Olav Thon Gruppen det høyeste halvårsresultatet noensinne, sier Arne B. Sperre, konserndirektør for finans i Olav Thon Gruppen, i meldingen.

Olav Thon Gruppen oppnådde i første halvår 2022 et resultat før skattekostnad på 5346 millioner kroner, opp fra 2501 millioner kroner året før. Det er først og fremst verdiendringer som drar opp resultatet. Selskapet opplyser at verdiendringer/avskrivninger i eiendomsporteføljen og finansielle instrumenter utgjorde totalt 3374 millioner kroner, mot 814 millioner kroner i første halvår 2021.

Resultatet før skattekostnad, verdiendringer/avskrivninger og valuta ble 1995 millioner kroner, en økning på 17 prosent fra samme periode i fjor.

I første halvår økte konsernets egenkapital til 69 milliarder kroner, og konsernets likviditetsreserver var 12 milliarder kroner ved halvårsskiftet.

– Godt posisjonert

– Selv med økt usikkerhet og høyere markedsrenter er Olav Thon Gruppen godt posisjonert for videre lønnsom vekst i tiden fremover, uttaler Sperre.

I første halvår økte markedsverdien på konsernets eiendomsportefølje med 7 milliarder kroner til 119 milliarder kroner.

Konsernets rentebærende gjeld var uendret på 30,9 milliarder kroner, og ved utgangen av 1. halvår var konsernets belåningsgrad redusert til 27 prosent.

Skandinavias ledende kjøpesenteraktør

Olav Thon Gruppen har i dag 93 kjøpesentre i eie og forvaltning, og er Skandinavias ledende kjøpesenteraktør.

I første halvår var butikkomsetningen i konsernets egeneide kjøpesentre i Norge og Sverige 33,5 milliarder kroner, med vekst fra samme periode i fjor på 11 prosent i Norge og 125 prosent i Sverige.

–Omsetningstallene på kjøpesentrene er nå vesentlig høyere enn pandemiårene. Sammenliknet med 2019 er økning rundt 15 prosent, sier Sperre.

Dette viser med tydelighet at konsernets kjøpesentre har styrket seg gjennom pandemien, og at de

Thon Hotels

Ved utgangen av første halvår hadde Thon Hotels 13.400 rom fordelt på 89 hoteller i Norge og utlandet. Etter at samfunnet gjenåpnet i første kvartal 2022, har hotellmarkedet hatt en svært positiv utvikling, opplyser selskapet.

Thon Hotels oppnådde en stor økning både i gjennomsnittlig rompris og beleggsprosent sammenliknet med første halvår i 2021, og hadde en betydelig resultatvekst i første halvår.

Boligsalg

Konsernet har flere boligprosjekter under oppføring, og i første halvår ble det overlevert boliger med en salgsverdi på 210 millioner kroner.

Investeringer og eiendomsprosjekter

I første halvår ble det investert rundt. 1,5 milliarder kroner i virksomheten, og flere store prosjekter ble fullført.

Blant annet ble to logistikkbygg på Gardermoen på totalt 46.000 kvadratmeter ferdigstilt.

Konsernets største pågående prosjekter er utvidelse av Lørenskog Storsenter og oppføring av Thon Hotel Snø med 300 rom ved SNØ helårsarena for ski på Lørenskog i Oslo-området.

Her finner du hele halvårsrapporten

Mer fra EiendomsWatch

Ny analytiker i Malling hentet fra Veridian

Etter ett år i Veridian Analyse har Peder O. Fjellvang gått over til analytikerstilling i Malling & Co. Der er han blitt en del av et lag som får stadig nye fjes, ifølge den nye arbeidsgiveren.

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra FinansWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch