Oslo Bolig- og byplanforening: Fremtidsoptimisme i krisetid 

Hvordan kan krisetider stimulere kreativitet og danne grunnlag for nye forretningsområder for byutviklere og eiendomsbransjen? Dette ble debattert under tirsdagens fagmøte hos Oslo Bolig- og byplanforening. 
MEDLEMSMØTE: Et tungt panel under debatten i Oslo Bolig- og byplanforening. | Foto: Oslo Bolig- og byplanforening
MEDLEMSMØTE: Et tungt panel under debatten i Oslo Bolig- og byplanforening. | Foto: Oslo Bolig- og byplanforening

Historiker Anne-Kristine Kronborg fra Obos forklarte ifølge en melding fra arrangøren hvordan krisetider gjennom historien har bidratt til å utvikle boligpolitik. Maren Bjerkeng, utviklingsdirektør i Aspelin Ramm og Marit Elisabeth Jensen, markedsdirektør Stor-Oslo Eiendom deltok i debatten.

Fra streng regulering til frislipp

Boligmangel under de harde 30-åra ledet Norge til et av de strengest regulerte boligmarkedene i Europa, med tungt subsidiert boligutbygging og regulerte boligpriser. På 70- og 80-tallet holdt ikke subsidiene tritt med kostnadsutviklingen, og oljekrisen ga nådestøtet til reguleringen av boligmarkedet.

– Det er et paradoks, at vi på veldig kort tid gikk fra å være et av de strengest regulerte til et av de mest liberale boligmarkedene i Europa, påpekte Kronborg. Men krisene innebærer og forsterker endring, og ofte til det bedre, var budskapet.

10 års nedtur

Krisetid har ført til utvikling av nye forretningsmodeller, og forsterking av eksisterende trender. Men hva betyr dette for byutviklere og eiendomsbransjen?

– Ser vi på bygulvet og førsteetasjene, så har vi levd i en 10 års sammenhengende nedgangsperiode allerede, påpekte Jensen. 

– Butikkene opplever stor konkurranse fra nettsalg, og vi kan jo ikke ha barer og restauranter over alt heller. Men samtidig har vi aldri før hatt like stor tilgang til kundedata og bevegelsesmønstre. Vi må bli flinkere til å analysere bylivet, for å lage et tilbud som oppleves som attraktivt, sa hun.

Nye boligkjøpsmodeller

Kronborg viste til boligkjøpsmodellene, som nå begynner å bre om seg blant boligutviklere. Kan resultatet av denne krisen være en akselerasjon for deleboliger og leie-til-eie-konsepter?

Bjerkeng viser til behovet om mer tillit. Hun mener vi må ha større tillit til hverandre, og stole på at vi ønsker byen vel i det vi gjør. 

– Tillit danner grunnlag for raskere beslutningsprosesser, og større kreativitet. Begge deler har vi behov for, skal vi komme igjennom de krisene vi står i, sa hun.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også