EiendomsWatch

Statsbygg: – Store gevinster å hente med digitale tvillinger

Stadig flere brikker faller på plass for hva de digitale kopiene av Statsbyggs bygninger skal inneholde. Innen to år skal de tas i bruk i den daglige driften.

STORE BESPARELSER: Digitale tvillinger kan samle inn data i sanntid og lære seg hvordan de som er i bygningene bruker dem. | Foto: Statsbygg

– Digitale tvillinger kan inneholde mange ulike typer informasjon. Derfor er det viktig for oss å definere hva de skal inneholde hos oss. Vi har nå utarbeidet en konseptrapport, som skal hjelpe oss å nå målet om å bruke digitale tvillinger i driften av bygningene våre fra 2023, sier Statsbyggs direktør for drift og vedlikehold, Jarle Kvalvik, i en pressemelding.

Enkle versjoner av digitale tvillinger har eksistert i flere tiår, blant annet i oljebransjen. De seneste årene har imidlertid mulighetene for hva man kan bruke dem til økt betraktelig.

 – Digitale tvillinger av bygninger vil gjøre det enklere å få informasjon og dokumentasjon om bygningen. De kan samle inn data i sanntid og lære seg hvordan de som er i bygningene bruker dem. De kan også avdekke problemer før de rekker å vokse seg store, som for eksempel ved å finne sprekkdannelser i taket før vannet begynner å renne inn, sier Kvalvik.

Selv om det foreløpig ikke er endelig klart hva Statsbyggs digital tvillinger skal inneholde, begynner stadig mer å falle på plass. Blant annet er det sikkert at såkalte BIM-modeller vil være en hoveddel. Statsbygg har utarbeidet BIM-modeller for en rekke nye eiendommer, og har også et pågående prosjekt med å lage modeller av eldre eiendommer.

– Det er store gevinster å hente med digitale tvillinger. De kan både bidra til en mer effektiv drift og til en mer sirkulær økonomi hvor vi raskere identifiserer behov for å oppgradere eller bygge om, sier Kvalvik.

Mer fra EiendomsWatch

Svensk boligaktør jakter norsk partner

Co-living-aktøren Allihoop ønsker å etablere seg utenfor Sverige. – Oslo er en veldig interessant by som vi trenger å lære mer om, sier Milad Barosen, toppsjef og medgründer, til EiendomsWatch.

Les også

Siste nytt

Siste nytt fra FinansWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger