Toppsjefen er brannmann på si: – Du må alltid sikre at det foreligger en plan B

Man må alltid ta en risikovurdering, enten man skal slukke branner eller foreta en transaksjon i eiendomsmarkedet, sier Morten Kjeldby, sjef for Public Property Invest og brannmannvikar.
BRANNMANN OG TOPPSJEF: Morten Kjeldby iført sine to «uniformer» | Foto: Privat og Sturlason
BRANNMANN OG TOPPSJEF: Morten Kjeldby iført sine to «uniformer» | Foto: Privat og Sturlason

Morten Kjeldby kom inn som toppsjef i Public Property Invest (PPI) i fjor høst, med en litt annen ballast enn de fleste andre i en slik toppjobb. Han er brannmann og tar fortsatt jevnlige oppdrag i tillegg sin ordinære jobb.

– Jeg er behovsvikar på brannbilene, det som kalles mannskapsbiler, i Asker og Bærum. Det betyr at jeg blir kontaktet når noen av gutta er borte fra jobb på grunn av sykdom, kurs eller ferie. Jeg jobber kanskje én til to vakter i måneden, sier Kjeldby til EiendomsWatch.

Brannmann-karrieren startet da Kjeldby gikk på siviløkonomstudiet på BI i Sandvika på begynnelsen av 2000-tallet. Han fikk da en deltidsjobb hos Asker og Bærum brann og redning, hvor han begynte med utrykning til trygghetsalarmer. Senere ble han røykdykker og kjemikaliedykker.

– Å bli en god karakter er viktigere enn å få gode karakterer

– Det er ikke tvil om at den jobben gikk utover studiene på BI. Men en filosofi jeg har er at man trenger ikke nødvendigvis få gode karakterer, men bli en god karakter. Jeg er litt bekymret for ungdommen i dag som er så flinke og higer etter det perfekte, sier han til lokalavisen Vestviken24 i Tønsberg, som først omtalte den noe uvanlige yrkeskombinasjonen.

– Ingen av oss er perfekte, selv ikke ditt største forbilde. Har du en utdannelse har du en grunnmur å bygge videre på, så vil erfaring og din gode personlighet hjelpe deg videre i livet, utdyper Kjeldby overfor EiendomsWatch.

Small talk-tema

Public Property Invest AS (PPI) har i løpet av et halvt år kjøpt eiendommer for om lag åtte milliarder kroner. Det dreier seg om 41 eiendommer over hele landet, med offentlige leietakere.

– Er bakgrunnen din et bra small talk-tema når du reiser land og strand rundt for å se på offentlig eiendom?

– Ja. Det er et fint samtaletema innledningsvis. Folk er som regel alltid nysgjerrig når jeg sier at jeg er brannmann, det er jo én av tre «blålysetater» som alle har et forhold til. Antagelig kommer det også uventet på folk jeg møter at jeg har den jobben ved siden av å jobbe med eiendom på fulltid, sier Kjeldby til EiendomsWatch.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I SIVIL: Det er slik eiendomsbransjen kjenner Morten Kjeldby | Foto: Sturlason
I SIVIL: Det er slik eiendomsbransjen kjenner Morten Kjeldby | Foto: Sturlason
– Team-arbeid er viktigst

På spørsmål om hvilke egenskaper han tar med seg fra brannmannyrket over i jobben som toppleder innen eiendom, svarer Kjeldby:

– Det viktigste er nok teamarbeid, å skape et godt team, jobbe sammen og få erfaring sammen. Som brannmann får du også veldig god erfaring med å øve. Mye øvelse fører til at man får en trygghet i bunnen og en bredde både i teamets og egen kompetanse, som gjør oss godt forberedt når det gjelder.

– Suksess krever at du føler tilhørighet til teamet og at teamet har ulik kompetanse. Samtidig som vi ønsker hverandre det beste, viser vi både vår sårbarhet og våre styrker. Det er kjempeviktig. Nå holder jeg på med et prosjekt i PPI hvor jeg har leid inn 10 rådgivere fra ulike selskap. Disse må kunne jobbe sømløst sammen og jobbe mot felles mål og kjenne seg selv og de andre godt. Jeg må ikke kunne alt, da det er det teamet presterer sammen som betyr noe.

Alltid en plan B

Han peker også på erfaringen som gjør at det er mulig å håndtere det uforutsette bedre.

– Min erfaring som brannmann har også lært meg å gi meg i tide og kjenne mine egne begrensninger. Det er viktig å ikke risikere for mye, selv om strikken av og til kan strekkes veldig langt. Dette krever evnen til raskt å kunne omstille seg og sikre at det alltid foreligger en plan B. Man må alltid ta en risikovurdering, enten man skal slukke branner eller foreta en transaksjon i eiendomsmarkedet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ALLTID BEREDT: Morten Kjeldby er brannmann rundt to ganger i måneden. | Foto: Privat
ALLTID BEREDT: Morten Kjeldby er brannmann rundt to ganger i måneden. | Foto: Privat
Kjeldby sier han gjennom alle disse årene har blitt både fysisk og mentalt sterk som følge av deltidsjobben som brannmann.

– Jeg må holde meg skjerpet og har lært meg stressmestring, men samtidig er det viktig å kunne koble av jobben når man ikke er i beredskap, å ha evnen til å skru på privatlivet eller hvilemodus.

Brannmenn løper aldri

Brannmannen og PPI-sjefen er opptatt av kvalitet i det arbeidet han gjør, uavhengig av hvilken rolle han er.

– Man skal alltid levere kvalitet, selv om situasjonen er vanskelig. Dette forventer jeg også av andre. Kvalitet vil over tid alltid lønne seg. Har du lagt merke til at brannmenn aldri løper? Det er fordi han skal ha kontroll, minimere risiko og gjøre ting ordentlig med kvalitet.

I begge yrker er det ifølge Kjeldby viktig å vite hva som er målet og hvordan man kommer seg til målet.

– Det er viktig å definere delmål og hovedmål og deretter lage en plan A og B, basert på observasjoner, erfaring og rutiner. Da takler man det uforutsette bedre. Og kan kartlegge risikoene, styrker og svakheter i prosjektet.

– Hvorfor holder du fortsatt på med brannmannjobben?

– Det gir meg mye å kunne hjelpe mennesker som opplever sitt livs kanskje største ulykke. Det gir en stor mening å redde liv, men også spenning og samhold – og ikke minst energi. Gutta på brannstasjonen er som en familie for meg.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også