EiendomsWatch

KLP-bygg miljøsertifisert: – Det som er spesielt i denne prosessen er at leietager tok initiativet

KLP-bygget på pynten av Tjuvholmen er nå Breeam In-use sertifisert, i tett samarbeid med leietaker.

KLIMAKLART BYGG: Representanter fra Klp og Bahr er med på markeringen av BREEAM-sertifiseringen av vakre Tjuvholmen Allé 16. | Foto: Björn Audunn Blöndal

– Det som er spesielt i denne prosessen, er at leietager selv, advokathuset Bahr, tok initiativet til sertifiseringen, og ønsket å være med i arbeidet. Det synes vi er råkult, sier Bærekraftsrådgiver Ingvild Mysen i en pressemelding fra KLP Eiendom.

Mysen beskriver Bahrs deltagelse og innsats som unik. Breeam er et verdensomspennende sertifiseringssystem for bygninger. Klassifiseringen henger høyt, og gjennomføringen er krevende.

– KLP tenker langsiktig som byggeier. Vi har et evig perspektiv på investeringene våre. Derfor er vi opptatt av kvalitet i alle ledd og vi ønsker bærekraftige eiendommer, sier Mysen.

Fra prosjektstart i 2018 er energibruken i bygget redusert med 500.000 kWh. Hittil i år er det spart 15 prosent energiforbruk sammenlignet med fjoråret.

Tre sertifikater på én gang

Breeam In-use utsteder sertifikater på tre områder: Selve eiendommen, forvaltningen av eiendommen og til slutt bruken av den.

– Tjuvholmen Allé 16 er den første eiendommen som har gått gjennom med alle sertifiseringer. Men denne eiendommen lar seg ikke sertifisere helt uten videre, arbeidet var omfattende, forteller hun. Det er skikkelig gøy, sier partner i Bahr, Anne Sofie Bjørkholt.

Underveis i prosessen fikk de noen aha-opplevelser, og klarte å få til ting de først ikke trodde var mulig:

– Blant annet oppdaget vi at systemer med kald og varm luft jobbet mot hverandre, noe som førte til unødvendig bruk av ventilasjon. Dette fikk vi justert og fikset – og inneklimaet ble bedre for brukerne, samtidig som energiforbruket gikk ned, sier Bjørkholt.

I tillegg har Bahr og Klp hatt mye fokus på bærekraft i kantinen, og har vi jobbet med biomangfold, kildesortering og transport.

Har med de ansatte

Bjørkholt legger til at det var et viktig poeng fra starten av å ha med seg de ansatte i prosessen. Og her har engasjementet vært stort. Blant annet ble det satt opp en miljøgruppe som har arrangert månedlige miljølunsjer med inviterte foredragsholdere.

– Allerede før pandemien økte vi bruken av digitale møter for å redusere transportbehovet. Transport til og fra et bygg har også ett stort forbedringspotensialet. Dette tiltaket fikk jo litt hjelp av pandemien, men vi regner med at det har satt seg noen vaner som kommer til å bli. Det blir nok færre flyturer fremover, sier Leder for administrasjonen, Cathrine Stornæs, som også har vært ansvarlig for Bream In-Use sertifiseringen hos Bahr.

Sykler i møter og samler bærekraft-data

Bahr har ofte møter i nærområdet eller på ulike steder i Oslo. For å spare en tur i bil så har advokatbyrået fått på plass en sykkelstall, med solide sykler som alltid holder god stand. På vinteren er de utstyrt med piggdekk.

En viktig del av reisen mot et mer bærekraftig bygg er å faktisk samle data på alt som gir utslag på miljøet. Derfor fører advokatselskapet et klimaregnskap. Her samler de tall på alt fra forbruk av kjøtt, fisk, energi-, vannforbruk og reiser.

Bidrar til stolthet

– Det føles veldig deilig å endelig være i havn, sier Bjørkholt som innrømmer at det ble en hektisk innspurt.

Hun legger til at Breeam er et veldig akademisk verktøy, og må oversettes til et mer praktisk perspektiv.

– Her har vi fått god hjelp av Ingvild Mysen i Klp forteller hun, og sier det betyr mye for Bahr å holde til i et miljøsertifisert bygg, ikke minst stolthet.

Mer fra EiendomsWatch

Nytt tiltaksforbud hasteinnført i Oslo etter funn av kvikkleire

Plan- og bygningsetaten har sendt ut varsel til eiere av flere hundre eiendommer på Frysja om å ikke gjøre noe som kan medføre risiko for skred. Obos har fått det selskapet kaller en stoppordre og møter Oslo kommune sammen med Stor-Oslo Eiendom for å følge opp situasjonen rundt sitt felles byggeprosjekt.

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra FinansWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch