EiendomsWatch

Tre prosjekter kjempet om Storebrand Eiendoms bærekraftpris – her er vinneren!

De tre prosjektene The Plus, SporX og Rebel var i finalerunden i Storebrand Eiendoms bærekraftpris 2022. Tirsdag ettermiddag ble vinneren kåret.

TRE FINALISTER: The Plus, SporX og Rebel kjempet om bærekraftprisen til Storebrand Eiendom. | Foto: Vestre, Malling & Co og Entra. Collage: EiendomsWatch

Storebrand Eiendom kåret tirsdag ettermiddag vinneren av selskapets bærekraftpris 2022. Vestres møbelfabrikk The Plus i Magnor i Eidskog fikk utmerkelsen under et arrangement i forbindelse med Arendalsuka.

– Dette er en stor anerkjennelse, særlig fordi vi ser at ambisjonene til prisen er de samme som vi har: Å pushe og gå foran i det grønne skiftet. At Storebrand Eiendom fremhever oss som et utstillingsvindu for å gå lengre enn de konvensjonelle kravene, og at vi føler oss sett og forstått, betyr mye, sier prosjektleder i Vestre, Marianne Preus Jacobsen, i en pressemelding.

The Plus er bygget i massivtre og regnes som den største investeringen i norsk møbelindustri på flere tiår. Fabrikken vil stå som et globalt eksempel for bærekraftig og høyeffektiv produksjon.

De øvrige finalistene var Entras store rehabiliteringsprosjekt Rebel i Oslo sentrum og Vestaksen Eiendoms kontorbygg SporX i Drammen.

Juryen vurderte et titalls prosjekter fra ulike deler av landet, dominert av nybygg-prosjekter.

  • Kandidatene er vurdert systematisk etter dokumentert kvalitet innen hovedkriteriene CO2-avtrykk, fysisk klimarisiko, ressursbruk og sirkularitet, biologisk mangfold, grønn mobilitet, helse og trivsel, innovasjon og kunnskapsdeling.
  • Lavt CO2-avtrykk har høyeste vektlegging, og dekker både prosjekt- og driftsfasen.
  • Juryen mener ellers at det er avgjørende med høy kvalitet over hele spekteret av temaer. Med de utfordringene bransjen har å løse holder det ikke å være god på et par områder, og se litt bort fra andre. Sertifiseringsordninger som BREEAM bidrar til å sikre god bredde med dokumenterte kvaliteter. Miljøsertifisering er derfor også vektlagt av juryen.
  • Alle prosjektene har ifølge Storebrand strukket seg, og på ulike områder gjort tiltak som ligger i front av dagens praksis. Deres innovasjonsevne og vilje til å aktivt dele informasjon og erfaringer med resten av bransjen er viktig og verdsettes

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VINNEREN: Det ser kanskje ikke ut som en møbelfabrikk; The Plus | Foto: Vestre
VINNEREN: Det ser kanskje ikke ut som en møbelfabrikk; The Plus | Foto: Vestre
Juryens begrunnelse:

«Juryen mener at når det først skal bygges nytt, kan det knapt gjøres mer gjennomført enn Vestre har gjort det i The Plus. Ingenting relatert til bærekraft er overlatt til tilfeldighetene. Prosjektet har vurdert og regnet på mange alternativer før man har landet både lokalisering, utforming og tekniske løsninger», heter det.

«Man har optimalisert ved å se bygget og bruken av det i sammenheng, og tilrettelagt for endringer i fremtiden. Både prosjektaktører og publikum får ny innsikt. Prosjektet har benyttet krevende rammeverk som Breeam NOR og FutureBuilt for å definere høy bærekraftsstandard over et bredt spekter av temaer, og i tillegg sikret god arkitektur og andre menneskevennlige kvaliteter. Det er rett og slett «Outstanding», sier juryen i sin begrunnelse

– Hensikten med denne prisen er å være til inspirasjon og motivasjon for en bransje som betyr mye med tanke på sitt klimaavtrykk, og som kan ha stor positiv påvirkning på miljøet dersom vi beveger oss i riktig retning, sier leder for Storebrand Eiendom, Truls Nergaard.

Entra vant i fjor

I fjor var det et banebrytende ombruksprosjekt som stakk av med seieren, nemlig Entras Kristian Augusts gate 13 i Oslo. Den beslutningen reflekterte en av næringens aller største utfordringer – å ta vare på og utnytte det som allerede er bygget.

Mer fra EiendomsWatch

Ny analytiker i Malling hentet fra Veridian

Etter ett år i Veridian Analyse har Peder O. Fjellvang gått over til analytikerstilling i Malling & Co. Der er han blitt en del av et lag som får stadig nye fjes, ifølge den nye arbeidsgiveren.

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra FinansWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch