Bygget i Bergen fra 1974 er en foregangspilot: – Overraskende mange bare river alt innvendig

Hvordan kan et bygg fra 70-tallet oppgraderes til et moderne kontorbygg for fremtiden, uten at det koster flesk. Det ville Link Arkitektur finne ut.
VIL FINNE SUKSESS-OPPSKRIFTEN: Gjennom rehabiliteringen av egne lokaler i Bergen, forsøker nå Link Arkitektur å finne svaret, en suksess-oppskrift som kan gjøre eksisterende bygg landet rundt til miljøvinnere. F.v.: Styreleder i selskapet, Dreggsallmenningen 10-12, Atle Sundal, gruppeleder for interiørarkitektene i Bergen, Ingeborg Hopland Nestås og leder av Link Arkitektur sitt Bergenskontor, Håkon Iversen. | Foto: Distinkt
VIL FINNE SUKSESS-OPPSKRIFTEN: Gjennom rehabiliteringen av egne lokaler i Bergen, forsøker nå Link Arkitektur å finne svaret, en suksess-oppskrift som kan gjøre eksisterende bygg landet rundt til miljøvinnere. F.v.: Styreleder i selskapet, Dreggsallmenningen 10-12, Atle Sundal, gruppeleder for interiørarkitektene i Bergen, Ingeborg Hopland Nestås og leder av Link Arkitektur sitt Bergenskontor, Håkon Iversen. | Foto: Distinkt

Spørsmålet angår tusenvis av næringsbygg over hele landet. Gjennom rehabiliteringen av egne lokaler i Bergen, forsøker nå Link Arkitektur å finne svaret, en suksessoppskrift som kan gjøre eksisterende bygg landet rundt til miljøvinnere. 

– Vi har vært leietaker i Dreggsallmenningen 10-12 i snart 20 år. For et par år siden begynte lokalene i det 50 år gamle bygget å bli for små. Valget vårt stod derfor mellom å finne oss et nytt sted å være eller å få huseier med på en bærekraftig oppgradering, sier leder av Link Arkitektur sitt Bergenskontor, Håkon Iversen i en pressemelding. 

Alt lå til rette

Samtidig som Link Arkitektur var i tenkeboksen, meldte én av byggets andre leietakere flytting. Dermed ble valget enkelt, alt lå til rette for en rehabilitering av bygget fra 1974. 

– Vi bestemte oss for å ta grep og gjøre bygget klart for de neste 50 årene, sier styreleder i selskapet, Dreggsallmenningen 10-12, Atle Sundal. 

Det ble satt ned en prosjektgruppe, bestående av Link Arkitektur og en rekke andre rådgivere. Sammen skulle de komme opp med et forslag til hvordan bygget på best mulig vis kunne rehabiliteres til et kontorbygg som treffer dagens og fremtidens leietakerbehov, på en kostnadseffektiv måte. 

Underveis i prosessen, har Link Arkitektur utarbeidet en helt ny tilnærming og metodikk for rehabilitering av eksisterende kontorbygg. 

– Da vi begynte å jobbe med dette prosjektet, opplevde vi at etablert metodikk kom litt til kort. Vi så derfor behov for å utvikle en ny metodikk og tilnærming til denne typen prosjekter, sier Iversen. 

Snudd på hodet

Han viser til at prosjektet er en del av ROT-markedet, et marked som ofte handler om rehabilitering, ombygging og tilbygg.

– Vår nye tilnærming har vi kalt TOR. Det handler om å transformere, ombruke og resirkulere. Tilnærmingen er altså snudd på hodet og utgangspunktet er at vi skal ta vare på og gi nytt liv til eksisterende bygg. Våre egne lokaler på Dreggsallmenningen, er nå en levende pilot for hvordan dette kan gjøres på best mulig vis, sier Iversen.

Det er gruppeleder for interiørarkitektene i Bergen, Ingeborg Hopland Nestås, som leder prosjektet for Link Arkitektur. 

– Det enkleste hadde kanskje vært å rive alt innvendig og så bygge det opp igjen på nytt, noe overaskende mange fortsatt gjør. I dette prosjektet gjør vi imidlertid akkurat det vi anbefaler våre kunder i lignende situasjoner å gjøre, å ta vare på og bruke så mye som mulig av byggets materialer om igjen, selv om byggene fra denne perioden kanskje har litt mindre og gode materialer til gjenbruk, sier Hopland Nestås. 

75 millioner

Hun forteller at det rundt omkring i landet finnes mange kontorbygg i akkurat denne kategorien. 

– I hver bygd og by står det små og mellomstore, litt anonyme, kontorbygg fra 60-, 70- og 80-tallet. For mange av de begynner behovet for oppgraderinger for alvor å melde seg. Mange av byggene er imidlertid eid av aktører som gjerne bare har dette ene bygget, og ofte har de ikke økonomi til å bære en omfattende, ofte kostbar, totalrehabilitering, sier Hopland Nestås. 

Spørsmålet mange stiller seg er derfor, hvordan kan de løfte bygget sitt inn i fremtiden, uten at det koster dem skjorten?

– Nettopp dette, er noe av det vi finner ut av i rehabiliteringen av Dreggsallmenningen 10-12. Dette er derfor et svært viktig prosjekt for oss. Det vi lærer i arbeidet med våre egne lokaler, blir i neste runde gode råd til våre kunder i tilsvarende situasjon, sier Hopland Nestås. 

Etter lengre tids planlegging, er prosjektet nå i en gjennomføringsfase. 

Foreløpig kostnad for rehabiliteringen av det rundt 7500 kvadratmeter store bygget ligger på cirka 75 millioner kroner. Da er et påbygg på toppen, på cirka 500 kvadratmeter inkludert. Samlet gir det en estimert kvadratmeterkostnad på cirka 10.000 kroner for hele prosjektet. 

Bygget vil da fremstå som et moderne kontorbygg og det blir løftet til energiklasse B, samt at det får en BREEAM Very Good-sertifisering. 

– Sammenlignet med en lang rekke andre rehabiliteringsprosjekter, er dette kostnadseffektivt. Vi har sett en rekke eksempler på at en rehabilitering kan koste omtrent like mye som å bygge nytt, og da er vi gjerne på en kvadratmeterpris som ligger både tre og fire ganger høyere, sier Hopland Nestås. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også