JM tror avfallsmengen fra byggebransjen kan halveres

I 2023 vil det være mulig å få avfallet fra byggebransjen ned til 25 kg per kvadratmeter, tror JM.
Foto: NTB/Håkon Mosvold Larsen
Foto: NTB/Håkon Mosvold Larsen

Bygg- og anleggsnæringen står for rundt 25 prosent av avfallsproduksjonen i Norge og en betydelig mengde av Norges klimagassutslipp.

Endret arbeidsmetodikk, bedre planlegging, forbedret produksjon av materialer og god logistikk er noen nøkkelord for å redusere avfallsmengden til næringen, heter det i Arendalsukas omtale av temaet.

– Dessverre er realiteten i dag at mye av byggavfallet ikke blir sortert, og mye ender som brensel eller fyllmasse. På landsbasis er sorteringsprosenten på cirka 50 prosent, mens det foreligger et EU-krav om 70 prosent. Men det å unngå at avfall oppstår er mye viktigere enn å sortere riktig, sier miljørådgiver Eirik Rudi Wærner i Multiconsult i en melding.

JM mener det allerede i 2023 vil være mulig å komme ned til 25 kg avfall per kvadratmeter. Det er nesten en halvering i forhold til dagens gjennomsnitt.

– Vi erfarer at det er enkelt å sortere avfallet på byggeplassene, men det er svært krevende å redusere avfallsmengdene, sier Cecilie Nødtvedt, rådgiver bærekraft & miljø i JM Norge AS.

Nødtvedt tror på et bransjesamarbeid for å utvikle en verdikjede som er gjennomgående material-, energi- og avfallskonservativ.

Et av eksemplene som trekkes frem der det skapes mye avfall, er at det er opp til 10 prosent brekkasje på en pakke med gipsplater hver gang den flyttes på byggeplass.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

ÅRET RUNDT: Thor Thoeneie forteller at han badet året rundt - uansett. Her fra Cannes under Mipim i mars. | Foto: Privat

Oslo Airport City-sjefen: – Vi arbeider med planer for utvikling og utbygging av inntil en million kvadratmeter

Thor Thoeneie mener sosial- og økonomisk bærekraft konsekvent får for lite oppmerksomhet, noe som blant annet går utover utbyggernes forutsigbarhet. – Private utbyggere sitter på all risiko, sier han.

For abonnenter

Les også