Kredittøkonom bekymret over konkursveksten i bygg og anlegg

Konkurstallene stuper i mange bransjer, med et par unntak. Kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode Dun & Bradstreet er bekymret for utviklingen innen bygg og anlegg.
KREDITTØKONOM PER EINAR RUUD: – Selv om vi ser en liten økning totalt for bedrifter som har måttet gi opp denne måneden, er konkurstallene i år på et svært lavt nivå | Foto: Bisnode Dun & Bradstreet
KREDITTØKONOM PER EINAR RUUD: – Selv om vi ser en liten økning totalt for bedrifter som har måttet gi opp denne måneden, er konkurstallene i år på et svært lavt nivå | Foto: Bisnode Dun & Bradstreet

Kun to bransjer har oppgang i konkursene etter årets sju første måneder, viser tall fra Bisnode Dun & Bradstreet. Det er transport og lagring, og bygg og anlegg. Økningen er på henholdsvis 5,1 og 1,3 prosent.

– Det er litt bekymringsfullt at såpass mange i bygg og anlegg går konkurs. Vi sa lenge at denne bransjen på egenhånd sto for en av fire konkurser, mens nå nærmer det seg snart en av tre konkurser. Det gjør at man skal være litt obs på å gi kreditter til mange i bygg- og anleggsbranjen, advarer kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode Dun & Bradstreet i en pressemelding.

De samlede konkurstallene økte i juli for første gang i år, med 3,3 prosent sammenlignet med juli i fjor. Dette skyldes først og fremst at myndighetene tvangsoppløste hele 97,4 prosent flere selskaper enn i juli i fjor. Samtidig gikk antallet rene konkurser ned med 29,2 prosent.

Hittil i år har antallet bedrifter som er slått konkurs eller blitt tvangsavviklet gått ned med 25 prosent.

Ruud forklarer de lave konkurstallene samlet sett med at myndighetene har utsatt fristen for innbetaling av skatter og avgifter.

– Vi frykter de lave konkurstallene kan bli avløst av høyere tall når bedriftene må betale utsatte krav parallelt med ordinære terminer senere i år eller ved inngangen til neste år, sier han.

Den bransjen som har størst nedgang i konkurser og tvangsavviklinger hittil i år, er hotell- og restaurantbransjen med 49 prosent. Innen detaljhandel var nedgangen på 37,8 prosent.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også