Solgte farmene fra vannverk-saken for 20,5 millioner

Korrupsjonssaken ved Nedre Romerike Vannverk er omsider avsluttet.
Foto: Tore Meek/NTB
Foto: Tore Meek/NTB
NTB

Økokrim setter endelig punktum i korrupsjonssaken ved Nedre Romerike Vannverk – elleve år etter at straffesaken ble rettskraftig avgjort.

Økokrim opplyser onsdag at de nå har betalt ut rundt 20,5 millioner kroner til de fornærmede selskapene på Nedre Romerike.

Pengene kommer fra salg av vannverkssjefens farmer i Sør-Afrika, og beløpet går til dekning av erstatningskrav som følge av de straffbare forholdene.

Ting har tatt lang tid i denne saken. Det er 16 år siden det ble iverksatt etterforskning og elleve år siden straffesaken ble rettskraftig avgjort ved lagmannsrettens fellende dom.

Finansiert med utbytte

– Det har tatt tid å få pengene tilbakeført til Norge. Saken viser at det er mulig å få realisert inndragning av verdier også i utlandet, men det krever betydelig innsats og tålmodighet, sier førstestatsadvokat Lars Stoltenberg i Økokrim.

Den tidligere vannverkssjefen ble dømt til fengsel i sju år og seks måneder for grov korrupsjon og grov utroskap. Tre andre personer ble også domfelt i saken.

Vannverkssjefen anskaffet en rekke farmer i Sør-Afrikas som ble finansiert med utbytte fra korrupsjons- og utroskapshandlinger.

– Kriminalitet skal ikke lønne seg

I lagmannsrettens dom ble det bestemt at de Sørafrikanske farmene skulle inndras, og at midlene skulle anvendes til dekning av de fornærmede selskapenes erstatningskrav mot den tidligere vannverkssjefen.

– Vi har økt fokus på inndragning. Økonomisk kriminalitet skal ikke lønne seg, sier Stoltenberg

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også