Utbygger vant igjen mot Oslo kommune – dommen vil ha «nasjonal betydning», ifølge Norsk Eiendom

Etter flere rettsrunder om kommunens fortauskrav vant Bergskogen Eiendom frem i lagmannsretten også. – Med denne dommen så er grensen blitt mye tydeligere for kommunene, sier advokat Sven Rivertz i Norsk Eiendom, som var partshjelp i retten.
RETT: Norsk Eiendom mener det generelt er viktig å avklare hvor store krav kommuner i Norge kan stille til utbyggere. Derfor stilte bransjeorganisasjonen opp som partshjelp i retten for Bergskogen Eiendom, ved advokat Sven Magnus Rivertz. | Foto: Sturlason/Norsk Eiendom
RETT: Norsk Eiendom mener det generelt er viktig å avklare hvor store krav kommuner i Norge kan stille til utbyggere. Derfor stilte bransjeorganisasjonen opp som partshjelp i retten for Bergskogen Eiendom, ved advokat Sven Magnus Rivertz. | Foto: Sturlason/Norsk Eiendom

Siden konflikten ble tatt til retten av Bergskogen Eiendom har selskapet stått fast på at det ble pålagt krav utover lovens bestemmelser av Oslo kommune, som sa at utbyggeren måtte opparbeide kommunale fortau i forbindelse med boligbygging på Røa.

Etter at kommunen anket den første dommen mot seg i tingretten har også Borgarting lagmannsrett dømt i favør av Bergskogen Eiendom.

«Lagmannsretten slutter seg til tingrettens begrunnelse for at vedtaket i sin helhet er ugyldig», heter det i dommen.

– Vi i Norsk Eiendom er veldig fornøyd med dommen, som vi mener også vil ha nasjonal betydning. Det er viktig for eiendomsbransjen at de krav som kommunene pålegger landets utbyggere ikke går lenger enn hva loven tillater. Med denne dommen så er grensen blitt mye tydeligere for kommunene, sier Sven Magnus Rivertz, advokat i Norsk Eiendom og partshjelp i rettssaken.

Men før en kan senke skuldrene helt må Oslo kommune bestemme seg for veien videre. Dommen er altså ikke rettskraftig, det blir den først om kommunen ikke velger å anke til Høyesterett.

«Om kommunen anker vil vi måtte ta stilling til hva vi gjør videre da, men Norsk Eiendom vil fortsatt stille opp som partshjelp dersom det skjer», skriver organisasjonen til EiendomsWatch.

– Hvis dommen blir stående vil den få stor betydning for størrelsen på for eksempel de refusjonskravene som flere beboere på Nordstrand i Oslo kommune har mottatt den siste tiden. Refusjonsplikten gjelder kun tiltak som kan pålegges innenfor rammene av plan- og bygningsloven § 18-1. Retten konkluderer nettopp med at kommunens veiopparbeidelseskrav går ut over disse rammene, sier Rivertz.

Få daglige oppdateringer fra EiendomsWatch – meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også