Ingen streik etter enighet i byggeindustrimeklingen

Partene i byggeindustrien ble sent torsdag kveld enige i meklingen om årets lønnsoppgjør. Dermed unngås en streik blant 6.100 ansatte.
VIDERE: Byggenæringen klarte å unngå streik, som i motsatt fall ville startet fredag. Her ses en heisekran på en byggeplass på Sinsen i Oslo. | Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB
VIDERE: Byggenæringen klarte å unngå streik, som i motsatt fall ville startet fredag. Her ses en heisekran på en byggeplass på Sinsen i Oslo. | Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB

Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening (BNL) ble enige en halvtime før fristen løp ut, opplyser Riksmekleren.

Meklingen startet onsdag. Ansatte i 340 bedrifter kunne blitt tatt ut i streik fra fredag dersom partene ikke ble enige i den tvungne meklingen.

Byggeindustrien organiserer stort sett ansatte innenfor produksjon av byggevarer. Økt lønn og tilrettelegging for en mer likestilt bransje var blant hovedkravene.

– I dette lønnsoppgjøret er vi veldig fornøyde med å ha kommet til enighet om et historisk høyt lønnstillegg og økte minstelønnssatser, som vi mener bidrar til en mer seriøs bransje med konkurransedyktige vilkår, sier Fellesforbundets forhandlingsleder Hege Espe.

4 kroner mer i timen

Lønnsøkningen består av 4 kroner i generelt tillegg og en økning i minstesatsene med 6,85 kroner i timen, opplyser Fellesforbundet. Oppgjøret er innenfor rammen av frontfaget.

I tillegg skal det gjennomføres lokale lønnsforhandlinger. Forslaget blir nå sendt ut til uravstemning.

Riksmekleren kalte inn til tvungen mekling etter at Fellesforbundet og BNL brøt forhandlingene for overenskomst i byggeindustrien søndag.

Krevende utgangspunkt

Byggenæringens Landsforening viser til at tariffoppgjøret har hatt et krevende bakteppe.

Krigen i Ukraina skaper usikkerhet, og de høye strømprisene bidrar til å utfordre bedriftenes konkurranseevne. I tillegg er man i sluttfasen av pandemien, påpeker BNLs forhandlingsleder Siri Bergh.

– Vi er tilfredse med å ha kommet til enighet og unngått konflikt, med god hjelp av mekler Bjørn Lillebergen, sier hun.

Få daglige oppdateringer fra EiendomsWatch – meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også