EiendomsWatch

Ingen streik etter enighet i byggeindustrimeklingen

Partene i byggeindustrien ble sent torsdag kveld enige i meklingen om årets lønnsoppgjør. Dermed unngås en streik blant 6.100 ansatte.

VIDERE: Byggenæringen klarte å unngå streik, som i motsatt fall ville startet fredag. Her ses en heisekran på en byggeplass på Sinsen i Oslo. | Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB

Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening (BNL) ble enige en halvtime før fristen løp ut, opplyser Riksmekleren.

Meklingen startet onsdag. Ansatte i 340 bedrifter kunne blitt tatt ut i streik fra fredag dersom partene ikke ble enige i den tvungne meklingen.

Byggeindustrien organiserer stort sett ansatte innenfor produksjon av byggevarer. Økt lønn og tilrettelegging for en mer likestilt bransje var blant hovedkravene.

– I dette lønnsoppgjøret er vi veldig fornøyde med å ha kommet til enighet om et historisk høyt lønnstillegg og økte minstelønnssatser, som vi mener bidrar til en mer seriøs bransje med konkurransedyktige vilkår, sier Fellesforbundets forhandlingsleder Hege Espe.

4 kroner mer i timen

Lønnsøkningen består av 4 kroner i generelt tillegg og en økning i minstesatsene med 6,85 kroner i timen, opplyser Fellesforbundet. Oppgjøret er innenfor rammen av frontfaget.

I tillegg skal det gjennomføres lokale lønnsforhandlinger. Forslaget blir nå sendt ut til uravstemning.

Riksmekleren kalte inn til tvungen mekling etter at Fellesforbundet og BNL brøt forhandlingene for overenskomst i byggeindustrien søndag.

Krevende utgangspunkt

Byggenæringens Landsforening viser til at tariffoppgjøret har hatt et krevende bakteppe.

Krigen i Ukraina skaper usikkerhet, og de høye strømprisene bidrar til å utfordre bedriftenes konkurranseevne. I tillegg er man i sluttfasen av pandemien, påpeker BNLs forhandlingsleder Siri Bergh.

– Vi er tilfredse med å ha kommet til enighet og unngått konflikt, med god hjelp av mekler Bjørn Lillebergen, sier hun.

Få daglige oppdateringer fra EiendomsWatch – meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer fra EiendomsWatch

NVE krever flere undersøkelser av kvikkleiren på Skøyen

Statlige NVE og eksterne geoteknikere ber Oslo kommune om å utrede skredfaren nærmere etter kvikkleirefunnet som utløste byggeforbud på Oslos vestkant. Men kommunen må vente på skriftlige svar fra direktoratet før de kan gå videre med håndteringen.

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra FinansWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch