Nye krav om ombruk og reduksjon av klimautslipp fra byggenæringen vedtatt

Det kommer blant annet krav om at nye bygg skal bygges slik at de senere kan demonteres og krav om klimagassregnskap for boligblokker og yrkesbygg.
SKJERPER KRAVENE: Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) går ut med flere krav til byggenæringen. | Foto: Lise Åserud / NTB
SKJERPER KRAVENE: Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) går ut med flere krav til byggenæringen. | Foto: Lise Åserud / NTB

Regjeringen har vedtatt endringer i energi-, klima- og miljøkravene i byggteknisk forskrift og tilhørende endringer i byggesaksforskriften. Endringene vil ifølge en pressemelding fra Kommunal- og distriktsdepartementet bidra til å redusere klima- og miljøavtrykket fra bygg.

Bygg og anlegg står for rundt 15 prosent av klimagassutslippene i Norge, og er den største kilden til avfall her i landet. Ifølge departementet er næringen derfor viktig for at vi skal nå klima- og miljømålene.

– Vi innfører nå krav om at nye bygg skal bygges slik at de senere kan demonteres, og at materialer skal bli kartlagt for ombruk ved større arbeid i eksisterende bygg. Vi øker også kravet til sortering av avfall på byggeplass fra 60 til 70 prosent, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) i meldingen.

Regjeringen innfører også krav om klimagassregnskap for boligblokker og yrkesbygg.

– Hurdalsplattformen slår fast at vi må skjerpe kravene til byggenæringen. Samtidig er det også et mål å holde byggekostnadene så lave som mulig. Vi setter nå i gang et arbeid med å vurdere aktuelle virkemiddel for å balansere disse hensynene, sier Gjelsvik.

Endringene gjelder fra 1. juli 2022, med en overgangsperiode på ett år.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også