Finanstilsynets stress-scenario: Halvering av prisene på næringseiendom

Finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen peker på faktorer som kan føre til betydelig prisfall på næringseiendommer og økt kredittrisiko for bankene.
ADVARER: Finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen advarer mot betydelig prisfall på næringseiendommer. | Foto: NTB
ADVARER: Finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen advarer mot betydelig prisfall på næringseiendommer. | Foto: NTB

Høy gjeld i norske husholdninger og høye eiendomspriser utgjør de viktigste sårbarhetene i det norske finansielle systemet, skriver Finanstilsynet i en pressemelding i forbindelse med publisering av sin rapport «Finansielt utsyn» onsdag.

Prisene på næringseiendommer i Norge har steget mye over mange år og er nå svært høye, skriver tilsynet.

– En sterk renteoppgang eller vesentlig økte risikopremier kan føre til betydelig prisfall på næringseiendommer og økt kredittrisiko for bankene, sier finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen i meldingen.

«Større oppmerksomhetrundt miljøkrav kan, særlig for eldre bygg, medføre økt usikkerhet om eiendommenes markedsverdi», står det i rapporten.

Norske banker økte utlånene til næringseiendomsselskaper med over 9 prosent siste år, mens de utenlandske bankenes filialer hadde en vekst på i underkant av 4 prosent. Selv om bankene har hatt lave tap på utlån til næringseiendomsselskaper de siste årene, kan kredittrisikoen ifølge tilsynet øke betydelig dersom de økonomiske utsiktene raskt forverres

«Historien har vist at næringseiendom kan falle raskt og mye i verdi. I Finanstilsynets stressscenario faller næringseiendomsverdiene med om lag 50 prosent», fremgår det av rapporten.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også