EiendomsWatch

Finanstilsynets stress-scenario: Halvering av prisene på næringseiendom

Finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen peker på faktorer som kan føre til betydelig prisfall på næringseiendommer og økt kredittrisiko for bankene.

ADVARER: Finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen advarer mot betydelig prisfall på næringseiendommer. | Foto: NTB

Høy gjeld i norske husholdninger og høye eiendomspriser utgjør de viktigste sårbarhetene i det norske finansielle systemet, skriver Finanstilsynet i en pressemelding i forbindelse med publisering av sin rapport «Finansielt utsyn» onsdag.

Prisene på næringseiendommer i Norge har steget mye over mange år og er nå svært høye, skriver tilsynet.

– En sterk renteoppgang eller vesentlig økte risikopremier kan føre til betydelig prisfall på næringseiendommer og økt kredittrisiko for bankene, sier finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen i meldingen.

«Større oppmerksomhetrundt miljøkrav kan, særlig for eldre bygg, medføre økt usikkerhet om eiendommenes markedsverdi», står det i rapporten.

Norske banker økte utlånene til næringseiendomsselskaper med over 9 prosent siste år, mens de utenlandske bankenes filialer hadde en vekst på i underkant av 4 prosent. Selv om bankene har hatt lave tap på utlån til næringseiendomsselskaper de siste årene, kan kredittrisikoen ifølge tilsynet øke betydelig dersom de økonomiske utsiktene raskt forverres

«Historien har vist at næringseiendom kan falle raskt og mye i verdi. I Finanstilsynets stressscenario faller næringseiendomsverdiene med om lag 50 prosent», fremgår det av rapporten.

Mer fra EiendomsWatch

KMC Properties kjøper eiendom for 2 milliarder

KMC Properties varsler kjøp av opp til 24 eiendommer og en tomt i Norge, Sverige, Tyskland, Belgia, Polen, Finland og Danmark fra industriselskapet Bewi. Selskapet. – Dette er en transaksjon som endrer KMC Properties, sier administrerende direktør Liv Malvik.

Les også

Siste nytt

Siste nytt fra FinansWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch