DNB-analytiker frykter høyt belånte eiendomsselskaper

Analytiker Simen Mortensen i DNB Markets peker på et nøkkeltall som er vel så viktig som belåningsgrad når man skal vurdere eiendomsselskaper nå.
FRYKTER HØY GJELD I EIENDOM: Analytiker Simen Mortensen i DNB Markets.
FRYKTER HØY GJELD I EIENDOM: Analytiker Simen Mortensen i DNB Markets.

– Rentene på vei opp og et obligasjonsmarked som definitivt ikke er velfungerende, gjør noe med regnskapet. Økte finansieringskostnader gir fort røde tall for næringseiendom, sa analytiker Simen Mortensen i DNB Markets i Børsmorgen i FA TV mandag.

– Bankene har sett etter belåningsgraden i forhold til markedsverdi (LTV), men hvordan er gjeldsbetjeningsevnen? Hva er nettogjelden i forhold til EBITDA? Det blir nøkkelen, sier han.

Flere av de se svenske eiendomsselskapene er mer utsatt enn de norske. Ifølge Mortensen har SBB en nettogjeld på nesten 20 ganger EBITDA.

Til sammenligning har Entra tradisjonelt vært konservative når det gjelder belåning, som tilsvarer rundt 10 ganger driftsresultatet, men da selskapet kjøpte Oslo Areal gjorde de et skifte og gjeldsfinansierte hele kjøpet, påpeker analytikeren.

– Nå har selskapet en høyere gjeldsbelastning enn ideelt sett, og vi tror at Entra kanskje må selge eiendeler i størrelsen Oslo Areal-kjøpet for å få ned belåningen. Vi har allerede kuttet utbytteforventningen vår til null, legger Mortensen til.

DNB etter krisen i Recreate: – Flere selskaper er i samme situasjon

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo