Nye funn gjør det lettere å velge riktig: – Materialvalg er en av de største utslippskildene i et hvert byggeprosjekt

Medlemsvirksomhetene Obos, Veidekke, Norconsult, Betonmast, Moelven og Heidelberg Materials Prefab Norge har gått sammen for å utforske forskjellige materialers innvirkning på klimaet.
KLIMAANSVARLIG: Niklas Pedersen er prosjektleder for klima og miljø i næringsklyngen Construction City Cluster (CCC). | Foto: Construction City Cluster
KLIMAANSVARLIG: Niklas Pedersen er prosjektleder for klima og miljø i næringsklyngen Construction City Cluster (CCC). | Foto: Construction City Cluster

– Materialvalg er en av de største utslippskildene i et hvert byggeprosjekt. Vår nye rapport viser et stort potensial for optimalisert materialbruk, konstaterer prosjektleder klima og miljø i næringsklyngen Construction City Cluster (CCC), Niklas Pedersen i en pressemelding. 

Næringsklyngen for bygg, anlegg og eiendom tilrettelegger for innovasjonssamarbeid mellom bedrifter, det offentlige og akademia, for å løse bransjens problemer. Medlemsvirksomhetene Obos, Veidekke, Norconsult, Betonmast, Moelven og Heidelberg Materials Prefab Norge har gått sammen for å utforske forskjellige materialers innvirkning på klimaet, gjennom referansebygget Oppsal senter.

– Gjennom samarbeidet har vi utforsket hvordan ulike materialer oppfører seg under forskjellige forhold og deres innvirkning på klimaet, utdyper Stian Svae, prosjektsjef i Obos.

Tester på senter

Gjennom grundige analyser og beregninger har medlemmene satt klimagassutslippene til en rekke kombinasjoner av plasstøpt betong med plattendekker, hulldekker, massivtre, Lavkarbon betong A og Lavkarbon Ekstrem på prøve, som bæresystem i Oppsal senter.

Foto: Heidelberg Materials Prefab Norge AS
Foto: Heidelberg Materials Prefab Norge AS

– Tre er bæresystemet som slipper ut minst klimagasser. Det er en kortreist, fornybar ressurs, som også egner seg svært godt for prefabrikasjon, forklarer Harald Liven, prosjektutvikler i Moelven.

Lars Kristian Tredal, som har ledet flere av de tekniske beregningene, fremhever at mens trekonstruksjoner ofte er bedre for klimaet, kan nye bruksmåter av betong også spille en nøkkelrolle i fremtidens byggeprosjekter. 

– Samtidig ser vi at ulike løsninger med lavutslippsbetong ikke er langt etter. Det er derfor nyttig å få en oversikt som hjelper oss å gjøre gode materialvalg må tilpasses det spesifikke prosjektet, tilføyer Tredal, prosjektutvikler i Veidekke.

Felles utredning

Prosjektet har hatt en helhetlig tilnærming til materialbruk. Byggherrer, entreprenører, rådgivere og materialprodusenter har i fellesskap gjennomført prosjektet i stedet for at den enkelte aktør gjør utredningen alene.

– Gjennom samarbeidet har vi lært hvor avgjørende det er være å ta kloke valg som balanserer miljø og økonomi. Ved å velge riktige bæresystemer og materialer i forprosjektfasen, kan vi ikke bare skape et mer miljøvennlig bygg, men også sikre god økonomi i prosjektene, sier prosjekteringsleder i Betonmast, Christian Krogseth.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

ÅRET RUNDT: Thor Thoeneie forteller at han badet året rundt - uansett. Her fra Cannes under Mipim i mars. | Photo: Privat

Oslo Airport City-sjefen: – Vi arbeider med planer for utvikling og utbygging av inntil en million kvadratmeter

Thor Thoeneie mener sosial- og økonomisk bærekraft konsekvent får for lite oppmerksomhet, noe som blant annet går utover utbyggernes forutsigbarhet. – Private utbyggere sitter på all risiko, sier han.

For abonnenter

Les også