Obos setter opp farten

Obos bygger mer og selger mer, men inntektene fra driften faller. Gevinst fra salg av den svenske boligutvikleren JM løfter resultatet.
TOK GEVINST: Obos er bedre rustet enn noen gang til å oppfylle formålet om å bygge mange boliger til medlemmene våre, mener Obos-sjef Daniel Kjørberg Siraj. | Foto: Trygve Indrelid
TOK GEVINST: Obos er bedre rustet enn noen gang til å oppfylle formålet om å bygge mange boliger til medlemmene våre, mener Obos-sjef Daniel Kjørberg Siraj. | Foto: Trygve Indrelid

Obos legger bak seg et meget godt første halvår i 2021. Resultat etter skatt endte på 3.037 millioner kroner.  Resultatet preges av en ekstraordinær gevinst på salg av aksjene JM AB.

Delårsrapporten viser at Obos nettosolgte 2.135 boliger i første halvår til en samlet verdi av 8.640 millioner kroner. Dette er betydelig høyere enn i tilsvarende periode i fjor da salget endte på 1.400 boliger.

I løpet av første halvår ble byggingen av 1.877 boliger igangsatt. Det er snaue 300 boliger mer enn i samme periode i fjor.

Samlet har Obos nå 6.643 boliger, til en verdi av nesten 31 milliarder kroner, under bygging. Obos’ andel av disse utgjør 5 674 boliger. Det er en økning på 29 prosent i forhold til tilsvarende tidspunkt i 2020.

– Vi har ambisjoner om fortsatt høyt igangsettingsnivå framover. En nøkkelfaktor vil være at det oppnås nødvendige offentlige tillatelser og god framdrift i plan- og byggesaksprosesser, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i en pressemelding.

Tok gevinst fra JM

Resultatet for årets seks første måneder løftes av gevinsten Obos kunne notere seg etter salget av den den svenske boligutvikleren JM. Ifølge tallene fra Obos frigjorde salget 4,5 milliarder kroner og ga en gevinst på 2,1 milliarder kroner. Obos kjøpte seg gjennom 2018 og 2019 opp til å bli største eier i den svenske boligutvikleren JM. Beslutningen om å selge seg ut ble ifølge selskapets ledelse gjort for å frigjøre kapital til egen organisk vekst.

– Overskuddet vil fortløpende bli investert i nye tomter, byggeprosjekter og en intensivert og kraftig satsing på de gunstige modellene OBOS Deleie og OBOS Bostart, som skal sikre at flere får råd til å kjøpe egen bolig, sier Siraj.

Lavere inntekter fra prosjekter

Samtidig som aktiviteten øker på salgssiden, faller driftsinntektene. I løpet av årets seks første måneder hadde Obos en driftsinntekt på 5 milliarder kroner. Det er 1,4 milliarder lavere enn i første halvår 2020. Notene i halvårsrapporten viser at det primært er inntekter fra prosjekter som faller, samt noe lavere leieinntekter.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også