Varsler to grep ved Grønlikaia som vil komme hele byen til gode

Hav Eiendom-sjef Kjell Kalland får 10 råd for utviklingen av Grønlikaia i Oslo.  To hovedgrep skal komme hele byen til gode, lover han.
RÅD FOR ØSTKANTENS FJORDBY: Byråd Hanna marcussen og Hav Eiendom-sjef Kjell Kalland | Foto: Hav Eiendom
RÅD FOR ØSTKANTENS FJORDBY: Byråd Hanna marcussen og Hav Eiendom-sjef Kjell Kalland | Foto: Hav Eiendom

– Dette bør bli et byområde med mangfold både over og under vann, sa byråd Hanna Marcussen under lanseringen av medvirkningsrapporten i forbindelse med utviklingen av Grønlikaia, som omfatter ti råd for området.

I Grønlikaia, som Hav Eiendom har valgt å kalle «Østkantens fjordby», skal det bygges over tusen meter ny havnepromenade og en egen øy. De aller beste delene av Grønlikaia skal være gratis og tilgjengelig for alle.

En av anbefalingene er at den nye bydelen sør-øst for Sørenga skal være et sted der byens ungdom kan utfolde seg på fritiden.

En annen anbefaling at Grønlikaia må strekke seg østover og skape forbindelser til Gamlebyen og de andre østlige bydelene.

To hovedgrep

Administrerende direktør i Hav Eiendom, Kjell Kalland, legger vekt på to hovedgrep ved Grønlikaia som vil komme hele byen til gode.

– Det ene er å flytte Havnepromenaden ytterst i sjøfronten. I de opprinnelige fjordby-planene var dette området i praksis privatisert. De beste områdene skal tilhøre de fleste. For det andre går vi inn for å gjøre fyllingen vi nå står på om til en grønn øy – et friområde helt på sydspissen av Grønlikaia. Det er her sola går sist ned i Fjordbyen, så denne øya må fylles med innhold, påpeker Kalland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GRØNLIKAIA: Slik ser utbyggeren for seg at omårdet kan bli seende ut | Foto: Hav Eiendom
GRØNLIKAIA: Slik ser utbyggeren for seg at omårdet kan bli seende ut | Foto: Hav Eiendom

– Et forbilde for bærekraftig og klimavennlig byutvikling

– På Grønlikaia vil vi skape et forbilde for bærekraftig og klimavennlig byutvikling. Da må vi tenke helt nytt. Dette skal ikke være et byutviklingsprosjekt som overbelaster klima, natur eller sosial bærekraft, sier Marie Winsvold, bærekraftsjef i Hav Eiendom.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også