Norsk Eiendom advarer: Mulig momskrise for boligbygging i Viken

Viken skal onsdag behandle en sak om at fylket ikke lenger skal søke momsrefusjon når private eiendomsutviklere bygger infrastruktur for kommunen som sykkelveier, parker mv. Det vil gjøre utbyggingsprosjekter i Viken dyrere, mener Norsk Eiendom.
ADVARER: Administrerende direktør Tone Tellevik Dahl i bransjeforeningen Norsk Eiendom frykter konsekvensene av et mulig vedtak i Viken. | Foto: Sturlason/Norsk Eiendom
ADVARER: Administrerende direktør Tone Tellevik Dahl i bransjeforeningen Norsk Eiendom frykter konsekvensene av et mulig vedtak i Viken. | Foto: Sturlason/Norsk Eiendom

– Onsdag er Viken fylke på vei til å vedta noe som vil være ødeleggende for boligbygging – og dette på fullstendig sviktende faktagrunnlag, sier administrerende direktør Tone Tellevik Dahl i bransjeforeningen Norsk Eiendom i en pressemelding.

Hun sier at Viken er i ferd med å skape en momskrise.

– I Norge er det et ønsket prinsipp at den som betaler og bygger offentlig infrastruktur skal slippe å betale moms. Dette prinsippet ønsker Viken nå å oppheve innenfor fylkets grenser, sier Tellevik Dahl.

Hun peker på at vedtaket vil føre til tregere boligutbygging og raskere prisvekst over hele fylket. Lavere nyetablering av næringslokaler og arbeidsplasser er også en naturlig konsekvens av forslaget.

– I pressområder som Sandvika vil man kanskje kunne oppnå samme utbyggingsaktivitet som før fordi det vil være sterk nok etterspørsel. Men hva vil skje resten av Viken som Rømskog eller Geilo? Store deler av fylket vil lide under dette vedtaket, sier Norsk Eiendom-sjefen.

– Feil faktagrunnlag

– Det er uholdbart at fylkesadministrasjonen graver seg ned i egne feiltolkninger, og går på tvers av Stortingets intensjon med loven, departementets retningslinjer, ESA sine uttalelser og etablert praksis i nesten hele resten av landets fylker og kommuner, sier Tellevik Dahl.

Hun viser til at saksframlegget strider med Kommunal- og moderniseringsdepartementets støtte til å ha momsrefusjonsavtaler med private, og at EØS-overvåkningsorganet, ESA, har uttalt at det ikke er å anse som statsstøtte.

– Fylkestinget må rydde opp

– Her må fylkestinget rydde opp eller så må ny kommunalminister Bjørn Arild Gram (Sp) på banen når Viken legger opp til et vedtak som avviker med uttalelsen fra hans departement, sier Norsk Eiendom-sjefen.

Saken har opprørt mange, og har skapt et opprop med 31 bedrifter som har sendt et brev til fylkesråden.

Ansvarlig politiker er fylkesråd for finans og administrasjon Edvin Søvik (Ap) og saken har vært behandlet i utvalget for finans, administrasjon og klima.

Saken skal opp i fylkestinget onsdag 27. oktober.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også