Eiendomsbransjen ønsker dagens rentehopp velkommen

Både administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund og sjeføkonom Christian Frengstad Bjerknes i NBBL er positive til at Norges Bank nå hever styringsrenten.
STØTTER RENTEHEVING: Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund og Christian Frengstad Bjerknes i NBBL synes rentehevingen er fornuftig. | Foto: Joakim Karlsen og NBBL
STØTTER RENTEHEVING: Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund og Christian Frengstad Bjerknes i NBBL synes rentehevingen er fornuftig. | Foto: Joakim Karlsen og NBBL

Norges Bank hever styringsrenten fra 0,25 til 0,5 prosent. Beslutningen i Norges Banks komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet var enstemmig.

– Dagens rentebeslutning innebærer at husholdningenes kjøpekraft i boligmarkedet vil dempes gradvis i tiden som kommer. Dette er bra fordi det bidrar til å dempe den usunne boligprisveksten som er utløst av historisk lave renter og færre forbruksmuligheter under pandemien, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund i en kommentar.

Ifølge Geving må vi belage oss på høyere renter og en mer normal utvikling i boligmarkedet enn tilfellet har vært siden våren 2020, når inflasjonen ser ut til å feste seg på et høyere nivå og norsk økonomi er i vekst.

NBBL: – Fornuftig renteøkning

Norske Boligbyggelag (NBBL) mener renteøkningen er fornuftig, men omdiskutert. Rentehevingen kommer til tross for at deler av økonomien stenges ned for å begrense smittespredning.

– Det er et tydelig signal fra Norges Bank at det er nødvendig å normalisere renten, sier sjeføkonom Christian Frengstad Bjerknes i NBBL i en pressemelding.

Norges Banks rentebane indikerer at renten settes opp ytterligere tre ganger i løpet av 2022, neste planlagt i mars. Ved slutten av prognoseperioden i 2024 forventes styringsrenten å ligge på 1,75 prosent.

– Kan skape et stabilt og bærekraftig boligmarked

– Det har vært tvil rundt dette rentemøtet, men Norges Bank sender her et ganske tydelig signal. Erfaringene det siste året viser at pandemien er inflatorisk, ikke deflatorisk, fordi den rammer tilbudssiden hardere enn etterspørselen. Arbeidsledigheten er lav og etterspørselen høy i åpne sektorer. Dermed er målrettet finanspolitikk et mer egnet virkemiddel i en pandemi, sier Frengstad Bjerknes.

– Renteøkningen er nødvendig for å balansere tilbud og etterspørsel, og skape et stabilt og bærekraftig boligmarked over tid. Dersom Norges Bank ikke normaliserer renten, risikerer de å sette i gang en ny gjeldsdrevet boligprisoppgang. Fremtidige boligkjøpere uten foreldrehjelp hadde blitt taperne av en slik politikk, sier Frengstad Bjerknes.

 

 

 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

HAR GÅTT BORT: Advokat Pål Martin Sand. | Foto: Dæhlin Sand Advokatfirma

Pål Martin Sand er død