Nytt boligselskap fra Oslo kommune og bransjeaktører

Med Bane Nor Eiendom, Obos og Nrep på laget lanserer Oslo kommune Oslobolig. Selskapet skal gjøre det enklere for folk med vanlig lønn å kjøpe seg et sted å bo i hovedstaden.
SAMMEN: Private boligkjemper inngår et samarbeid som deleiere av Oslobolig, et boligsosialt tiltak fra Oslo kommune. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SAMMEN: Private boligkjemper inngår et samarbeid som deleiere av Oslobolig, et boligsosialt tiltak fra Oslo kommune. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Oslobolig AS er Oslo kommunes svar på «tredje boligsektor», som er en betegnelse på boliger som ligger mellom det kommersielle markedet og de kommunale tilbudene.

Helt konkret vil Oslobolig kjøpe prosjekterte og nybygde boliger i Oslo fra utbyggere og selge disse boligene videre til kjøperen i målgruppen gjennom en boligkjøpsmodell.

Oslobolig skal i startfasen tilby en boligkjøpemodell som er basert på deleiemodellen. Ambisjonen er å nå 1000 boliger i løpet av 5-7 år.

Kommunen samarbeider med aktører som Obos, Bane Nor Eiendom og Nrep for å realisere eiendomsselskapet.

– Oslo skal være en by for alle. Det å eie sin egen bolig er kanskje det aller viktigste den enkelte har. Men de siste årene har det blitt vanskeligere for stadig flere å komme seg inn på boligmarkedet. På ti år har boligprisene økt med rundt 100 prosent. Er du enslig sykepleier, brannkonstabel eller førskolelærer er det en forsvinnende liten andel av Oslos boliger du har mulighet til å kjøpe. Det vil vi gjøre noe med, sier Raymond Johansen (Ap) byrådsleder i Oslo i en pressemelding.

Norges største boligselskap – Obos – har de siste årene utviklet og investert i nye boligmodeller, som gir flere en vei inn i markedet.

– Det er en anerkjennelse av jobben våre folk har gjort og gjør, at Oslobolig har valgt en løsning basert på deleiemodellen vår. En modell vi har sett fungerer og som det er stor etterspørsel etter, sier Daniel K. Siraj, konserndirektør i Obos i pressemeldingen.

– En selvfølge at vi skulle delta

Byrådet i Oslo har ønsket å få Oslobolig på beina en stund og har vært i dialog med Obos lenge. Da forhandlingene har dratt ut i tid har også andre bransjeaktører kommet til, som nå har resultert i det nye privat-offentlige samarbeidet.

– I Nrep har vi alltid ment at eiendom kan løse samfunnsutfordringer og at vi kan gjøre en forskjell gjennom våre investeringer. Dette gjorde det til en selvfølge at vi skulle delta i Oslobolig AS, sier Jannick Huseth, ansvarlig for boligsatsningen til Nrep Norge, i en pressemelding.

Selskapets formål er å gjøre det lettere for visse grupper å komme inn på et hardt presset boligmarked i hovedstaden.

– Førstegangskjøpere sliter med å nå egenkapitalkravet på 15 prosent av boligens verdi selv om de har gode muligheter til å betjene et lån. Det er først og fremst disse målgruppene vi ønsker å nå i startfasen, sier Victoria Marie Evensen, byråd for næring og eierskap i Oslo i kommunens pressemelding.

Målgruppen for det nye boligselskapet er førstegangskjøpere med en brutto inntekt lavere enn 600.000 kroner, samt personer som nå ikke eier annen bolig, men kan ha eid tidligere, med lavere brutto inntekt enn 750.000 kroner.

Fra del- til heleie

Konseptet er at folk som ikke har stor egenkapital, men råd til å betale lån hver måned, skal kunne kjøpe halvparten av en leilighet og betale leie til Oslobolig på resten. Så kan de over tid kjøpe resten av leiligheten slik at de til slutt eier hele.

Dette er ifølge Bane Nor Eiendom et konsept som er mye brukt iblant annet i London, der vanlige folk har blitt priset ut av boligmarkedet.

– Prisveksten i Oslo forhindrer mange fra å komme inn i boligmarkedet, og forskjellene øker. Det er ingen av oss tjent med. Bane Nor Eiendom er med på Oslobolig fordi vi mener at flere bør bli med på boligreisen. Dette skaper ikke bare et mer robust samfunn med mindre forskjeller, men også gode byer og knutepunkt med mangfold, sier administrerende direktør Jon-Erik Lunøe i Bane Nor Eiendom i en egen pressemelding.

 Byrådet i Oslo vil bruke 50 millioner på nytt boligselskap

Landets største bank med

DNB blir også med ved å gi finansiering til kundene i Oslobolig, ifølge kommunen.

– Som Norges største bank har vi i mange jobbet for å hjelpe unge kunder med å realisere boligdrømmen. Derfor er det naturlig at vi også blir med som samarbeidspartner i Oslobolig og bidrar med lånefinansiering til kunder som trenger det, sier Ingjerd Blekeli Spiten, leder for personmarked i DNB i kommunens melding.

Ifølge byrådet vil Oslobolig ha en sterk og variert eiersammensetning.

– Vi har i de siste månedene forhandlet oss frem til et godt avtaleverk for et felles selskap. Alle aktørene har uttrykt et ønske om å gjøre en forskjell, ta et samfunnsansvar og utvikle en bærekraftig by for alle, sier næringsbyråd Evensen.

Få daglige oppdateringer fra EiendomsWatch – meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også