NBBL om sykepleierindeksen: – Urovekkende

– Norske kommuner må gjøre flere tomter byggeklare og i et høyere tempo for å unngå at vi som lenge har eid bolig trekker opp stigen etter oss, sier NBBL-sjefen.
BER KOMMUNENE SETTE OPP FARTEN: Bård Folke Fredriksen, administrerende direktør i NBBL. | Foto: NBBL
BER KOMMUNENE SETTE OPP FARTEN: Bård Folke Fredriksen, administrerende direktør i NBBL. | Foto: NBBL

Siste utgave av den såkalte sykepleierindeksen fra Eiendom Norge og Eiendomsverdi vekker bekymring i deler av eiendomsbransjen.

Ifølge indeksen har det aldri vært dyrere å eie egen bolig. Terskelen for å komme inn i boligmarkedet er høyest på Østlandet. Der viser indeksen at bare 1 til 3 prosent av boligene er mulig å kjøpe dersom man har en inntekt tilsvarende snittlønnen til en sykepleier.

En av bransjeaktørene som er bekymret over utviklingen er Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).

At sykepleierne og andre yrkesgrupper ikke lenger har råd til å bo i pressområder får både økonomiske, miljømessige og sosiale konsekvenser. Mobiliteten i arbeidsmarkedet svekkes. Mer pendling gir økte utslipp og ikke minst skaper ulik prisutvikling uønskede forskjeller, sier administrerende direktør Bård Folke Fredriksen i NBBL i en pressemelding.

Ifølge meldingen anser NBBL de nye tallene som urovekkende.

– Norske kommuner må derfor gjøre flere tomter byggeklare og i et høyere tempo for å unngå at vi som lenge har eid bolig trekker opp stigen etter oss, sier Fredriksen og viser til analyser fra Housing Lab som anslår at realboligprisene faller med 3,5 prosent på lang sikt dersom boligmassen øker med 1 prosent.

– Bygges det flere boliger vil det gi lavere boligpriser og mindre temperatur i budrundene, sier Fredriksen.

Høyere rente vil også kunne bremse prispresset, påpeker han.

– Dersom renten settes opp ytterligere får vi muligens en pustepause i prispresset. Da blir til gjengjeld renteutgiftene større, og renten svinger og er utenfor både vår og politikernes kontroll.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også