OECD roper varsko om norsk boligbygging og trege planprosesser

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling mener situasjonen i det norske boligmarkedet har blitt verre under pandemien. Nå anbefaler organisasjonen endringer for å gjøre markedet mer tilgjengelig for førstegangskjøpere.
NY RAPPORT: OECD, her ved generalsekretær Mathias Cormann, legger frem en rapport om norsk økonomi hvert andre år. Rapporten har et eget avsnitt om situasjonen i boligmarkedet. | Foto: Ian Langsdon, AP, NTB
NY RAPPORT: OECD, her ved generalsekretær Mathias Cormann, legger frem en rapport om norsk økonomi hvert andre år. Rapporten har et eget avsnitt om situasjonen i boligmarkedet. | Foto: Ian Langsdon, AP, NTB

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) advarer i en ny rapport om at «stigende boligpriser under pandemien har ytterligere redusert tilgjengeligheten for førstegangskjøpere» i det norske boligmarkedet. OECD skriver videre at den reduserte muligheten til å eie egen bolig, kombinert med stadig høyere leiekostnader, understreker behovet for strukturelle reformer.

Ifølge rapporten er det to områder som bør adresseres: Det ene er behovet for å øke tilbudet av nye boliger, blant annet ved å lette på reguleringer. Det andre er skatt, der OECD anbefaler gradvise justeringer i skattesystemet for at etablerte boligeiere i mindre grad skal favoriseres.

«Endring av tomteregulering og en mer effektiv planprosess rundt boligbygging er nøkkelen til å gjøre boligtilgangen mer responsiv», skriver OECD i rapporten.

Risiko for finansiell stabilitet

I en pressemelding om rapporten skriver OECD på at covid-19-krisen har forverret presset på boligmarkedet i Norge, som i mange andre OECD-land. Organisasjonen slår fast at sterk etterspørsel drevet av lave lånekostnader og økt fjernarbeid har ført til økning i boligprisene, som er opp med over 80 prosent siden 2010.

«Høye priser og boliglån utgjør en risiko for finansiell stabilitet og gjør det vanskelig for unge kjøpere å kjøpe sin første bolig. Å leie er også relativt dyrt sammenlignet med gjennomsnittet i OECD. Undersøkelsen anbefaler å fjerne hindringer for boligforsyning, for eksempel gjennom å lempe på arealbruksreguleringer og gi bedre støtte til lavinntektsleiere», skriver OECD i meldingen.

Rapporten påpeker også at bedre beskatning av boliger også kan hjelpe.

«Det er nødvendig med reformer for å sikre boligformue behandles mer som andre investeringer. Fjerning av sjenerøse skattelettelser til eiendomsbesittere vil bidra til å dempe presset på boligprisene i byer med begrenset tilbud og gi inntekter for å støtte mindre velstående husholdninger», skriver OECD.

Vil holde skatten lav for primærbolig

I en pressemelding sendt ut i forbindelse med publiseringen av OECD-rappporten sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum at Norge fortsatt skal være et land der folk skal kunne eie sin egen bolig.

– Det er politisk enighet om å skattlegge folks egen bolig lavt. Vi har hatt og skal fortsatt ha et omfordelende skattesystem, hvor skatten er høyere på sekundærbolig og de dyreste primærboligene, men hvor skatten på egen bolig for vanlige folk holdes lav. Vi har også gjort skattesystemet mer omfordelende, med lavere skatt på lave og middels inntekter og økt den noe for de som har aller mest, sier Slagsvold Vedum.

Få daglige oppdateringer fra EiendomsWatch – meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Les også:

Norsk Eiendom frykter bråbrems i boligbyggingen

Slik vil byråd Hanna E. Marcussen få fart på boligbyggingen i Oslo

PBE-direktør: – Ekstra penger vil gi økt kapasitet til saksbehandling 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også