UDI trenger plass til flere ukrainske flyktninger – vil raskest mulig øke kapasiteten

UDI-direktøren sier man når trenger hjelp fra «alle gode krefter» for å raskt øke kapasiteten til å ta i mot flyktninger fra krigen i Ukraina.
BRUKER HOTELL PÅ HELSFYR: Flere barn var blant flyktningene fra Ukraina som søndag kveld ankom mottaket på Scandic Helsfyr, etter at de ble hentet med buss på grensen mellom Ukraina og Polen. | Foto: Terje Pedersen / NTB
BRUKER HOTELL PÅ HELSFYR: Flere barn var blant flyktningene fra Ukraina som søndag kveld ankom mottaket på Scandic Helsfyr, etter at de ble hentet med buss på grensen mellom Ukraina og Polen. | Foto: Terje Pedersen / NTB

– Vi er i en krevende situasjon og vi trenger hjelp fra alle gode krefter for å håndtere den. Når det gjelder mottakskapasitet har vi tatt kontakt med de aktørene som vi normalt bruker for å bygge opp kapasitet i mottakssystemet. Men vi ønsker nå å gå ut litt bredere, både til kommuner, frivillige organisasjoner og andre som har noe å bidra med når det gjelder mottakskapasitet, sier direktør Frode Forfang i Utlendingsdirektoratet (UDI) under en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Ifølge Forfang har det så langt blitt registrert rundt 700 flyktninger fra Ukraina. I tillegg kommer flyktninger som har kommet til Norge og fått hjelp gjennom sitt eget nettverk.

– Selv om det er usikkert hvor store ankomstene kommer til å bli, og selv om det er mulighet for at dette plutselig stopper, så er vi først og fremst opptatt av å sikre at vi får stor nok kapasitet. Så får vi heller ta den ned igjen senere dersom det skulle vise seg at det ikke er behov for den, sier Forfang.

Søndag var det cirka 700 flyktninger ved UDIs ankomstsenter på Råde i Viken. I tillegg har UDI tatt i bruk Scandic Helsfyr for å øke beredskapskapasiteten umiddelbart. Hotellet har plass til cirka 1000 personer fordelt på 420 rom.

Ved opprettelse av nye asylmottak skal UDI følge regelverket for offentlige anskaffelser. Det betyr normalt at driften av et mottak lyses ut via en offentlig anbudskonferanse. UDI har i dag rammeavtaler på tre ulike nivåer for mottak (se faktaboks) avhengig av hvor lenge flyktningene bor der.

Normalt gjennomfører UDI det de omtaler som en minikonkurranse med aktørene de allerede har rammeavtaler med for å utvide kapasiteten.

– Vi har hatt møter med alle vi har erfaring med som driftsoperatører av mottak og bedt dem om å komme opp med kapasitet så fort som overhodet mulig. Og vi har en lang rekke med store anlegg som vi nå jobber med rundt omkring i landet, sier Forfang.

Få daglige oppdateringer fra EiendomsWatch – meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også