EiendomsWatch

Tilbudssiden har steget – spesielt i Oslo

Det har aldri før blitt lagt ut så mange boliger for salg i mars måned, men tilstandsrapportene er fortsatt en flaskehals, melder Eiendom Norge.

MER MODERAT PRISVEKST: Adm. direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, sier rentebanen fgir grunn til å vente en moderat utvikling i boligprisene, men påpeker at lønnsvekst og kostnadspress er jokere. | Foto: Terje Pedersen, NTB

Boligprisene steg med 1,1 prosent i mars 2022. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,0 prosent.Det siste året er oppgangen i boligprisene 6,2 prosent. Gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge var 4.495.784 kroner ved utgangen av mars.

– Boligprisene fortsatte å stige sterkt i mars. Så langt i 2022 har boligprisene i Norge steget med hele 7,6 prosent. Det gjør 1. kvartal 2022 til det sterkeste i boligprisstatistikkens historie sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, i en pressemelding.

Bedre tilbudsside

– Januar og februar var preget av et svært lavt tilbud i bruktboligmarked. Men i løpet av mars har tilbudssiden steget og spesielt i Oslo. Akkumulert så langt i år har salgsvolumet hentet seg mye inn igjen i løpet av mars sammenlignet med tidligere år, selv om det fortsatt er betydelig lavere enn i 2021, sier Lauridsen.

Han påpeker at det i løpet av mars har blitt lagt ut flere boliger for salg enn noen mars måned tidligere, og mener balansen i bruktboligmarkedet er i ferd med å bedre seg.

– Til tross for dette varsler mange av våre medlemmer om at det tar tid å få på plass tilstandsrapporter til boliger som skal ut for salg denne våren. Vi oppfordrer derfor boligselgere til å forberede boligsalget i god tid, sier Lauridsen.

Stort salg, større utbud og rask salgstid

Det tok i gjennomsnitt 30 dager å selge en bolig i mars, ned fra 38 dager i februar. Kortest salgstid hadde Oslo og Bergen med 16 dager og lengst salgstid hadde Ålesund m/omegn med 57 dager.

– Salgstiden har gått betydelig ned i mange områder i Norge i mars, og spesielt i Oslo og Bergen går det nå svært raskt å selge en bolig, sier Lauridsen.

Venter moderat utvikling, men lønnsvekst og kostnadspress er jokere

– I slutten av mars satte Norges Bank både opp styringsrenten og varslet syv renteøkninger frem til utløpet av 2023. I lys av dette er det grunn til å vente en mer moderat utvikling i boligprisene fremover.

– Like fullt er det andre faktor som trekker i motsatt retning, nemlig forventinger om høy lønnsvekst og utfordringer i nyboligmarkedet, blant annet knyttet til økte materialkostnader på stål, trevirke og betong og forstyrrelser i globale forsyningslinjer. Blir det utfordringer for realiseringen av nye boligprosjekter, så kan dette også få innvirkning på bruktboligprisene, avslutter Lauridsen.

Mer fra EiendomsWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra FinansWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch