Tilbudssiden har steget – spesielt i Oslo

Det har aldri før blitt lagt ut så mange boliger for salg i mars måned, men tilstandsrapportene er fortsatt en flaskehals, melder Eiendom Norge.
MER MODERAT PRISVEKST: Adm. direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, sier rentebanen fgir grunn til å vente en moderat utvikling i boligprisene, men påpeker at lønnsvekst og kostnadspress er jokere. | Foto: Terje Pedersen, NTB
MER MODERAT PRISVEKST: Adm. direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, sier rentebanen fgir grunn til å vente en moderat utvikling i boligprisene, men påpeker at lønnsvekst og kostnadspress er jokere. | Foto: Terje Pedersen, NTB

Boligprisene steg med 1,1 prosent i mars 2022. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,0 prosent.Det siste året er oppgangen i boligprisene 6,2 prosent. Gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge var 4.495.784 kroner ved utgangen av mars.

– Boligprisene fortsatte å stige sterkt i mars. Så langt i 2022 har boligprisene i Norge steget med hele 7,6 prosent. Det gjør 1. kvartal 2022 til det sterkeste i boligprisstatistikkens historie sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, i en pressemelding.

Bedre tilbudsside

– Januar og februar var preget av et svært lavt tilbud i bruktboligmarked. Men i løpet av mars har tilbudssiden steget og spesielt i Oslo. Akkumulert så langt i år har salgsvolumet hentet seg mye inn igjen i løpet av mars sammenlignet med tidligere år, selv om det fortsatt er betydelig lavere enn i 2021, sier Lauridsen.

Han påpeker at det i løpet av mars har blitt lagt ut flere boliger for salg enn noen mars måned tidligere, og mener balansen i bruktboligmarkedet er i ferd med å bedre seg.

– Til tross for dette varsler mange av våre medlemmer om at det tar tid å få på plass tilstandsrapporter til boliger som skal ut for salg denne våren. Vi oppfordrer derfor boligselgere til å forberede boligsalget i god tid, sier Lauridsen.

Stort salg, større utbud og rask salgstid

Det tok i gjennomsnitt 30 dager å selge en bolig i mars, ned fra 38 dager i februar. Kortest salgstid hadde Oslo og Bergen med 16 dager og lengst salgstid hadde Ålesund m/omegn med 57 dager.

– Salgstiden har gått betydelig ned i mange områder i Norge i mars, og spesielt i Oslo og Bergen går det nå svært raskt å selge en bolig, sier Lauridsen.

Venter moderat utvikling, men lønnsvekst og kostnadspress er jokere

– I slutten av mars satte Norges Bank både opp styringsrenten og varslet syv renteøkninger frem til utløpet av 2023. I lys av dette er det grunn til å vente en mer moderat utvikling i boligprisene fremover.

– Like fullt er det andre faktor som trekker i motsatt retning, nemlig forventinger om høy lønnsvekst og utfordringer i nyboligmarkedet, blant annet knyttet til økte materialkostnader på stål, trevirke og betong og forstyrrelser i globale forsyningslinjer. Blir det utfordringer for realiseringen av nye boligprosjekter, så kan dette også få innvirkning på bruktboligprisene, avslutter Lauridsen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også