Hav Eiendom skal utvikle Filipstad: 270.000 kvadratmeter og 3000 boliger

Styret i Oslo Havn har besluttet at datterselskapet Hav Eiendom får ansvaret for å utvikle industriområdet på Filipstad til en ny bydel. Utviklingen kan ha et samlet verdipotensial på 27,3 milliarder kroner.
GLEDER SEG: Marthe Scharning Lund, havnestyreleder i Oslo Havn, og Kjell Kalland, administrerende direktør i datterselskapet Hav Eiendom gleder seg over at datterselskapet nå kan planlegge byutvikling på Filipstad | Foto: Hav Eiendom
GLEDER SEG: Marthe Scharning Lund, havnestyreleder i Oslo Havn, og Kjell Kalland, administrerende direktør i datterselskapet Hav Eiendom gleder seg over at datterselskapet nå kan planlegge byutvikling på Filipstad | Foto: Hav Eiendom

– Vi har vært gjennom en grundig prosess, og har besluttet å utvikle de fantastiske tomtene på Filipstad gjennom vårt heleid datterselskap Hav Eiendom. En slik organisering gir Oslo kommune og Oslo Havn styring og kontroll over den viktige byutviklingen som kommer, og handlingsrom til å hente ut utbytte og realisere eiendomsverdier på rett tidspunkt, sier havnestyreleder Marthe Scharning Lund i en pressemelding.

En bydel for hele Oslo

Oslo Havns areal på Filipstad er om lag 270.000 kvadratmeter. Utbyggingen på Filipstad gir nærmere 3000 nye boliger, næringslokaler, skole, og et bredt publikumstilbud ved fjorden.

Hav Eiendom skriver at det blir plass til park, badestrand og vannaktiviteter. Området skal være i verdensklasse innen bærekraft og miljø, arkitektur og kvalitet, mangfold og gode kollektivløsninger. Prosjektet har en lang tidshorisont med forventet byggestart i 2026 og utviklingstid på 10-20 år.

Med bidrag fra konsulentselskapet Capgemini Invent har Oslo Havn vurdert ulike modeller for utvikling, blant annet grunneierpartnerskap, konsortium med flere partnere og utvikling gjennom heleid datterselskap. Utredningen viser blant annet at utvikling i egen regi gir langt større gevinst for Oslo Havn.

– Vi ser likevel for oss at det kan bli modeller med ulike typer samarbeid. Vi tror at utviklingen på Filipstad vil gi aktører i byggebransjen rikelig med oppdrag i mange år. Eksempelvis kan vi utvikle enkeltprosjekter eller delområder i partnerskap dersom det er den beste løsningen for å få til en god byutvikling på Filipstad, sier Marthe Scharning Lund.

Stort verdipotensial

Capgemini Invents utredning viser at en utvikling av Filipstad i egenregi kan ha et samlet verdipotensial på 27,3 milliarder kroner Fratrukket byggekostnader og med en moderat risikoprofil er realiserbare verdier estimert til 16,6 milliarder kroner.

– Havnestyret er opptatt av at Oslo Havn får midler til å utvikle verdens mest miljøvennlige, bynære havn. Inntektene fra byutviklingen på Filipstad går derfor tilbake til fellesskapet. Oslo og Østlandsregionen skal vokse og trenger ei havn for å motta varer den miljøvennlige sjøveien, sier styreleder Marthe Scharning Lund i meldingen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo