Høyesterett avgjør om du kan eie lufta over huset ditt

Er lufta for alle? Eller kan du påberope deg eiendomsrett over lufta over huset ditt? Spørsmålet er avgjørende i en sak Høyesterett behandler tirsdag og onsdag.
VOSS: Den nye gondolbanen på Voss. Noen hus får de 9 gondolene rett over hustaket. | Foto: Marit Hommedal / NTB
VOSS: Den nye gondolbanen på Voss. Noen hus får de 9 gondolene rett over hustaket. | Foto: Marit Hommedal / NTB
NTB

Da Voss Gondol for tre år siden startet driften av den nye gondolbanen opp til toppen av fjellet Hanguren på Vossevangen, fikk en rekke boligeiere gondoltrafikken rett over hustakene sine. På det meste kan en gondol passere hvert 42. sekund, følge dommen fra Gulating lagmannsrett. På det laveste er det snaut elleve meter fra gondolgulvet til takmøne.

Domstolen falt ned på at trass svak rettslig veiledning, hadde boligeierne eiendomsrett over luftrommet over seg. Gondolbanen krenker denne eiendomsretten, konkluderte lagmannsretten. Dermed hadde huseierne ekspropriasjonsrettslig vern og krav på erstatning.

Tirsdag og onsdag ligger overskjønnet til lagmannsretten på Høyesteretts bord. Landets øverste domstol har ansvaret for rettsavklaring, og dommen vil trolig ha stor betydning for om man kan påberope seg eiendomsrett til luftrommet over boligens sin og i så fall hvor høyt opp man skal kunne eie.

– Gondolbanen slik den er bygget, er en varig og permanent plassert infrastrukturløsning av stort fysisk omfang som på det hyppigste og i lav høyde passerer hvert 42. sekund over de eiendommer og bolighus som er berørt av skjønnet, skriver lagmannsretten.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

HAR GÅTT BORT: Advokat Pål Martin Sand. | Foto: Dæhlin Sand Advokatfirma

Pål Martin Sand er død