Fredensborg med milliard-satsing i Kragerø: – Inspirert av rorbuer i Lofoten og fjellandsbyer på Santorini, sier arkitekten

– Dette blir et av de mest unike fritidsboligprosjekter i Norge og Norden, sier arkitekt Svein Lund om Fredensborg Fritids storstilte planer i et gammelt steinbrudd i Kragerø.
FORVANDLING: Fredensborg vil bygge 200-250 fritidsboliger i steinbrudd i Kragerø. | Foto: LundHagem
FORVANDLING: Fredensborg vil bygge 200-250 fritidsboliger i steinbrudd i Kragerø. | Foto: LundHagem

Tidligere i år ble det kjent at Ivar Tollefsens Fredensborg Fritid har planer om å bygge fritidsboliger i et gammelt steinbrudd i Kragerø. Dette skal skje gjennom selskapet Litangen Utvikling. Nå avsløres mer om planene for prosjektet. Det er ifølge en pressemelding fra selskapet planer om 200 til 250 fritidsboliger på tomten på 130 mål.

Kvartsbruddet på den lille halvøya Litangen sørøst for byen avvikles i år etter nesten 100 års drift. Resultatet etter mange år som steinbrudd, er et område med store nedsprengte arealer og et terreng lite egnet for ferdsel.

– Vi transformerer et utgravd steinbrudd til et levende område for eiere og brukere av fritidsboligene, lokalbefolkningen og andre tilreisende. Litangen blir en spennende attraksjon, sier Knut Bremer i Fredensborg i meldingen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I DAG: Dette området skal forvandles til et ferieparadis | Foto: Fredensborg Fritiid
I DAG: Dette området skal forvandles til et ferieparadis | Foto: Fredensborg Fritiid

Skal investere én milliard

LundHagem vant arkitektkonkurransen som ble gjennomført i 2021, og reguleringsprosessen er i gang. Målet er bygging fra 2024 og investeringsrammen er cirka én milliard kroner.

Litangen ligger i Kilsfjorden, en kort båt- eller kjøretur fra Kragerø sentrum. Allerede i 2006 ble det inngått avtale med eier av steinbruddet, Georg Tveit AS, om tilrettelegging for fremtidig utvikling av fritidsboliger. Siden 2008 har området ligget inne i kommuneplanens areadel som fremtidig område for fritidsboliger.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SLIK KAN DET BLI: Det er ikke mye som minner om steinbrudd her. | Foto: LundHagem
SLIK KAN DET BLI: Det er ikke mye som minner om steinbrudd her. | Foto: LundHagem

– Et av de mest unike fritidsboligprosjekter i Norge og Norden

– Det er umulig å gjenetablere terrenget etter steinbruddet, men ved langsiktige avtaler og godt samarbeid, har virksomheten skapt et spennende utgangspunkt for nytenkende arkitektur og fritidsboligutvikling. Litangen blir et landemerke med grønn infrastruktur og en tydelig helhetstankegang, sier arkitekt Svein Lund.

– Dette blir et av de mest unike fritidsboligprosjekter i Norge og Norden. Vi har hentet inspirasjon fra kystbebyggelsen i Kragerø, rorbuer i Lofoten og fjellandsbyer på Santorini. Samlet gir dette en variert arkitektur hvor samspill mellom menneske og naturen er i sentrum, sier Lund.

Les også:

Her skal Tollefsen gå fra gråstein til hyttegull

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også