4 av 10 forventer boligprisfall det neste året

NBBLs Boligmarkedsbarometer for november viser at 40 prosent tror på videre boligprisfall de neste tolv månedene. Et klart flertall tror også renten skal opp.
REKORDLAVE TALL: NBBLs boligmarkedsbarometer lander igjen på et rekordlavt nivå siden oppstart juni 2018. Dette er første gang NBBLs nye sjeføkonom, Hilde Karoline Midsem, presenterer tallene. | Foto: Javad Parsa, NTB og Moment Studio
REKORDLAVE TALL: NBBLs boligmarkedsbarometer lander igjen på et rekordlavt nivå siden oppstart juni 2018. Dette er første gang NBBLs nye sjeføkonom, Hilde Karoline Midsem, presenterer tallene. | Foto: Javad Parsa, NTB og Moment Studio

Etter en sterk nedgang i september faller boligprisforventningene i den norske befolkningen videre i en ny måling. Det melder Norske Boligbyggelag (NBBL) i en pressemelding.

I målingen oppgir 37 prosent av respondentene at de tror boligprisene skal falle litt, mens 3 prosent tror de skal falle mye.

– Inflasjon og høyere renter forklarer trolig utslagene. Mange opplever økt usikkerhet omkring den økonomiske utviklingen. Inflasjonen har tatt seg opp, og særlig har prisen på en del basisvarer, som mat, økt de siste månedene, det merkes på lommeboka. Samtidig har Norges Bank hevet styringsrenten enda en gang siden forrige undersøkelse i oktober, sier Hilde Karoline Midsem, sjeføkonom i NBBL, i pressemeldingen.

Kan endre strategi

Hun mener utviklingen kan virke dempende på boligetterspørselen.

– Tror man boligprisene skal falle vil man kanskje utsette boligkjøp, eller utvise forsiktighet i budrundene, sier Midsen.

Hun tror også utviklingen kan få flere til å velge en strategi der de selger før de kjøper. Dette kan på kort sikt føre til et økt tilbud av bruktboliger i markedet.

Venter høyere rente

I den samme undersøkelsen svarer 27 prosent av respondentene at de tror på boligprisvekst i løpet av det kommende året. Andelen som tror på uendrede boligpriser, har holdt seg stabil på 26 prosent.

83 prosent av de spurte svarer at de forventer høyere boliglånsrente det neste året. Kun 5 prosent tror på lavere boliglånsrente. Troen på økt rente er stabil sett opp mot tidligere målinger denne høsten.

6 prosent av respondentene oppgir at de frykter å miste jobben det neste året. Andelen er uendret fra oktober og marginalt høyere enn de foregående månedene. 60 prosent er i liten grad bekymret for å miste jobben.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også