Regjeringen vil endre lønnsstøtteordningen de la fram på fredag

For at flere bedrifter skal kunne benytte seg av lønnsstøtteordningen, foreslår nå regjeringen en mer fleksibel beregning av omsetningsfall.
MÅTTE ENDRE: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum la fram lønnsstøtteordningen til regjeringen på fredag. Søndag sier Vedum at han vil endre på ordningen. | Foto: Terje Pedersen / NTB
MÅTTE ENDRE: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum la fram lønnsstøtteordningen til regjeringen på fredag. Søndag sier Vedum at han vil endre på ordningen. | Foto: Terje Pedersen / NTB
NTB

Forslaget innebærer at bedriftene kan velge om de ønsker å ta utgangspunkt i to år tilbake eller i oktober og november 2021 når de beregner omsetningsfallet sitt som grunnlag for å søke lønnsstøtte, skriver regjeringen i en pressemelding.

– Vi har vært opptatt av å gjøre det litt mindre vanskelig for bedrifter og ansatte i månedene som nå kommer. Vi har lyttet til partene og innspill vi har fått de siste dagene. Derfor vil regjeringen nå foreslå at bedriftene selv kan velge hvilken av de to beregningsmåtene som passer best. Avkortingen for de som velger oktober og november, tas bort som følge av at alle nå kan benytte modellen, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

La fram lønnsstøtteordning fredag

Regjeringen la frem et forslag til lønnsstøtteordning fredag.

Forslaget åpnet for at bedrifter som i desember og januar har en omsetningssvikt på minst 20 prosent, kan søke lønnsstøtte for sine ansatte. Bedrifter kan velge om de vil ta utgangspunkt i omsetningen i samme måned to år tidligere eller oktober og november 2021 når de beregner omsetningsfallet sitt.

Bedrifter som ikke eksisterte, kan uavkortet bruke gjennomsnittlig omsetning i oktober og november 2021 som utgangspunkt for beregningen med det justerte forslaget.

Regjeringens lønnsstøtteordning har fått kritikk fra næringslivet. Vedum har sagt at Esa, som er tilsynsorganet til EØS, har gitt regjeringen beskjed at de ikke kunne gi mer lønnsstøtte på grunn av EUs konkurranseregler.

Søndag avviste Esa overfor NTB påstanden fra Vedum om at regjeringen ikke kan gi mer lønnsstøtte på grunn av EUs konkurranseregler.

Regjeringen møter Esa mandag

– Vi er opptatt av at vi skal være innenfor statsstøtteregelverket, men samtidig bruke den fleksibiliteten som ligger der til det beste for norske bedrifter. Derfor er jeg optimistisk med tanke på de signalene Esa har kommet med i dag, sier finansministeren.

Finansdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet har avtalt et nytt møte med Esa mandag formiddag.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også