Fredensborg Fritid inngår avtale med 25 grunneiere om utvikling av 49.000 mål

Avtalen gir Fredensborg Fritid en eksklusiv mulighet til en helhetlig videreutvikling av destinasjonen Tyin Filefjell med fritidsboliger, serveringstilbud og aktivitetsinfrastruktur.
F.v.: Grunneier Asgrim Opdahl , adm. direktør Håkon Semb-Arnstorp og Håvard Staff Brenno i Fredensborg Fritid | Foto: Fredensborg Fritid
F.v.: Grunneier Asgrim Opdahl , adm. direktør Håkon Semb-Arnstorp og Håvard Staff Brenno i Fredensborg Fritid | Foto: Fredensborg Fritid

I mer enn 150 år har opplevelseslystne turister besøkt Tyin Filefjell i Vang kommune, ved foten av Jotunheimen Nasjonalpark – der Østlandet møter Vestlandet. Nå vil Fredensborg Fritid bidra til å revitalisere fritidsdestinasjonen og tilgjengeliggjøre området for flere besøkende.

–Tyin Filefjell er kjent for sin vakre natur og beliggenheten er eksepsjonell med sine tre bratte fjellsider og helårsopplevelser i Jotunheimen rett utenfor dørstokken. Vi har et veldig langsiktig perspektiv på investeringen, tilnærmet evighetsperspektiv, noe som skiller oss fra andre destinasjonsutviklere. Dette gir oss mulighet til en helhetlig utvikling av området, helt i tråd med vårt mål om å skape fantastiske fritidsopplevelser – på lag med lokalsamfunnene, sier administrerende direktør i Fredensborg Fritid, Håkon Semb-Arnstorp, i en pressemelding.

I dagens kommunedelplan er det tilrettelagt for 1600 mål med nye hytter og leiligheter, aktivitetsinfrastruktur, alpinarealer og arealer til restauranter og næringsdrivende. Utviklingen vil skje etappevis, og avtalen innebærer også at Fredensborg Fritid overtar og videreutvikler sentrale nærings- og aktivitetsfunksjoner i området som Filefjellstuene, Tyin Aktiv, Skisenteret og Tyinkrysset Fjellstue.

Gir fremtidstro

Asgrim Opdal og Torstein Grøv er grunneiere og styreledere i hvert sitt grunneierlag på Tyin Filefjell.

–Vi er glade for at Fredensborg Fritid vil bygge opp igjen den historiske reiselivsdestinasjonen som Tyin Filefjell en gang var. Det er positivt at vi skaper nye arbeidsplasser og fremtidstro i kommunen, slik at det også på sikt blir mulig å bo og leve her i bygda. Denne utviklingen vil være særs viktig for at vi skal kunne bevare barnehage, skole og næringsliv i fremtiden, og vil bidra positivt til nabokommuner som Årdal, Lærdal og resten av Valdres, sier de to grunneierne.

Torstein Grøv er grunneier og styreleder i grunneierlaget Fredensborg Fritid har inngått avtale med. | Foto: Fredensborg Fritid
Torstein Grøv er grunneier og styreleder i grunneierlaget Fredensborg Fritid har inngått avtale med. | Foto: Fredensborg Fritid

Det er Håvard Staff Brenno som har representert Fredensborg Fritid i avtaleprosessen, og han forteller om mange kaffekopper og nær dialog med alle parter, hvor åpenhet, relasjonsbygging og transparens har vært nøkkelbegreper.

–Vi har brukt god tid sammen og etablert nødvendig tillit begge veier. At vi nå lykkes med å samle «hele destinasjonen» under en felles paraply, gjør at en kan tenke stort, langsiktig og bærekraftig. Grunneierne, kommunen og lokalt næringsliv har lenge arbeidet for å finne den rette samarbeidspartneren med tilgang på nødvendig kapital og kompetanse innen destinasjonsutvikling, for å realisere masterplanen som ligger til grunn for utvikling av Tyin Filefjell, sier Brenno.

Revitaliserer området

Håkon Arnstorp i Fredensborg Fritid berømmer kommunens engasjement og tilrettelegging for prosjektet.

–At kommunen er så delaktig i utviklingen og viser helhetsforståelsen som dette prosjektet krever, gjør at vi sammen kan revitalisere Tyin Filefjell og igjen gjøre dette til en av Norges fremste helårs fjelldestinasjoner, sier han.

Ordfører Vidar Eltun og adm. direktør i Fredensborg Fritid, Håkon Semb-Arnstorp | Foto: Fredensborg Fritid
Ordfører Vidar Eltun og adm. direktør i Fredensborg Fritid, Håkon Semb-Arnstorp | Foto: Fredensborg Fritid

Kommuneplanen legger vekt på at området skal ha en bærekraftig og helhetlig utvikling hvor man skal ta hensyn til eksisterende fritidsboliger, etablerte løyper og nedfarter.

–Skal man styrke utviklingen med fokus på bærekraft, øke aktiviteten og bedre tilbudet, må man ha en profesjonell aktør med langsiktig perspektiv, planmessig kompetanse, økonomisk ryggrad og med gjennomføringsevne. Samtidig må vedkommende sette seg godt inn i historien, bli kjent med området og ikke minst med alle grunneiere og etablerte virksomheter i området. Derfor er det en glede at det nå er klart at Fredensborg Fritid har inngått avtale med grunneiere, utviklingsselskap og bedrifter på Tyinkrysset/Filefjell, sier ordfører i Vang kommune, Vidar Eltun.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også