Oslo kommune kjøper eiendom til 1,35 milliarder kroner

Oslo bystyre har banket gjennom kjøpet av deler av eiendommen til Veterinærhøgskolen på Adamstuen. Prisen er 1,35 milliarder kroner.
KONTAKTET AV SELGER: I 2016 tok Statsbygg kontakt med Oslo kommune for å orientere om at Veterinærhøgskolen på Adamstuen (VHS) skulle fraflyttes, med ønske om dialog om fremtidig utvikling av området. | Foto: Tore Meek / NTB
KONTAKTET AV SELGER: I 2016 tok Statsbygg kontakt med Oslo kommune for å orientere om at Veterinærhøgskolen på Adamstuen (VHS) skulle fraflyttes, med ønske om dialog om fremtidig utvikling av området. | Foto: Tore Meek / NTB

Kjøpet gjelder tre firedeler av dagens Veterinærhøyskole på Adamstuen. Selger er staten ved Statsbygg.

Onsdag kveld ble kjøpet banket gjennom bystyret i Oslo mot stemmene fra Fremskrittspartiet og Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB).

Eiendommen, som ligger sentralt i Oslo, har et tomteareal på rundt 50.500 kvadratmeter og er bebygd med 12 hele bygg, samt del av tre bygg. Bygningene har et bruttoareal på rundt 26.800 kvadratmeter. Deler av bygningsmassen, rundt 14.000 kvadratmeter, er fredet.

På toppen av kjøpesummen er det ifølge sakspapirene identifisert «snarlige rehabiliteringsbehov og kostnad til fradeling av eiendommen» på rundt 80 millioner kroner.

Kjøpet av eiendommen skal sikre kommunen areal til å dekke flere kommunale formål for Oslo kommune. Byrådet ønsker å arbeide for at eiendommen utredes videre med mål om å innpasse en grunnskole, videregående skole, flerbrukshall, barnehage, lokalbibliotek og park.

Hentet inn fire takster

I prosessen med verdsettelse av eiendommen ble det hentet inn verdivurderinger fra Veridian, Newsec, Malling og Opak.

Verdivurderer Sist oppdatert Verdivurdering
Veridian 07.01.2021 1 265 000 000
Newsec 07.01.2021 527 000 000
Malling 09.12.2020 1 550 000 000
Opak 09.12.2020 1 290 000 000

I sakspapirene fremgår det at vurderingen fra Newsec i stor grad ble sett bort fra. Vurderingen lå langt under de andre vurderingene, blant annet fordi Newsec la en betydelig lavere boligandel til grunn. Eiendoms- og byfornyelsesetaten i Oslo skal ha vært uenige i denne tilnærmingen og kommet til at verdivurderingen fra Newsec var «betydelig under reell markedsverdi.»

I sakspapirene fremkommer det at Statsbyggs mandat var å selge eiendommen til en pris tilsvarende den høyeste av verdivurderingene. I forhandlingene skal kommunen ha påpekt det som omtales som svakheter i denne taksten, blant annet at utnyttelse og boligandel er vurdert optimistisk, og at vernestatus er lite hensyntatt.

Totalpris: 1.466.573.735 kroner

Forhandlingene fortsatte med et motbud fra kommunen på 1.275.000.000 kroner før Statsbygg kom tilbake med et tilbud på 1.368.000.000 kroner. Kommunen valgte å akseptere dette med forutsetning om et fradrag på 20 millioner for forurensning.

På toppen av kjøpsprisen kommer naturlignok dokumentavgift. Kostnader til verdivurderinger, forurensingsundersøkelser og tilstandsvurderinger kom på 2,8 millioner kroner. I tillegg kommer omtalte 80 millioner for utbedring av bygningsmassen og fradeling av eiendommen på 80 millioner kroner. Totalt gir kjøpet Oslo kommune en kostnad på 1.466.573.735 kroner.

Les saksfremleggelsen til bystyret her.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

STARTET SOM EIENDOMSMEGLER: Administrerende direktør i Veslefikk, Tom Andre Svenning-Gultvedt, er utdannet eiendomsmegler og jobbet for blant annet Solon Eiendom i 12 år. | Foto: Veslefrikk

Veslefrikk om suksessfaktorene i et tøft marked: – Ikke begynne å kjipe ned på noe etter du har solgt

Administrerende direktør Tom Andre Svenning-Gultvedt deler åpent om stort og smått i fersk podcast. Han mener kvalitet og tomtevalg er to nøkkelfaktorer for å selge godt i et tungt eiendomsmarked. 

For abonnenter

Les også