Sintef-forsker om stordata i eiendom: – Stort potensial for mer lønnsom drift

Bransjen har en vei å gå innen datadeling, viser ny utredning om smart eiendomsdrift.
LYS OG VARME: Næringseiendom kan drives mer grønt og effektivt om aktørene i bransjen deler mer med hverandre, ifølge Sintef. | Foto: Cornelius Poppe / NTB
LYS OG VARME: Næringseiendom kan drives mer grønt og effektivt om aktørene i bransjen deler mer med hverandre, ifølge Sintef. | Foto: Cornelius Poppe / NTB

Forskningsinstituttet Sintef har utredet bruken av stordata for smartere drift av eiendom, på oppdrag fra Construction City.

Bygge-, anleggs- og eiendomsnæringen (BAE) skårer lavt på digitalisering og datadeling på tvers av verdikjeden – og går dermed glipp av mye læring og innovasjon, oppgir Sintef.

– Smartere drift av bygg kan gi bedre energioptimalisering og mindre arealbehov per bruker, sier Sintef-forsker Ellika Taveres-Cachat.

Hun står bak utredningen om datadeling for smartere eiendomsdrift. Dette er en del av prosjektet «Felles Stordata for Smart Eiendomsdrift»som eies av Construction City.

– Eiendomsaktørene vi intervjuet så først og fremst på stordata og datadeling som nyttig for å få innsikt i hvordan de kunne øke kundetilfredsheten, men det er også et stort potensial for mer bærekraftig og lønnsom drift av byggene, sier forskeren.

Krever holdningsendring

Ifølge Sintef vil en felles standard og nøytral plattform for å dele informasjon – om alt fra inneklima og oppvarming, utforming, leietakerprofil, arealutnytting og inntektsmodeller – hjelpe BAE-næringen til å bli både mer lønnsom, konkurransedyktig og bærekraftig.

– De vi intervjuet tror også at næringseiendomsmarkedet fremover blir mer påvirket av nye forretningsmodeller, energipriser, lavere driftsinntekter, og høyere krav fra kunder og leietakere, forteller Taveres-Cachat.

Sintef skriver at de største barrierene for å oppnå en felles standard for datadeling handler om:

  • Tekniske utfordringer og behov for standardisering av informasjon
  • Kulturelle barrierer – BAE-næringen trenger en holdningsendring for å tørre å dele mer informasjon
  • Mangel på kunnskap om forretningsmodeller for stordata og eierskap til informasjon
  • Lover og rettigheter for datahåndtering, datalagring og GDPR

Mange bidragsytere

Ifølge instituttet ble intervjuene gjennomført i to workshoper med totalt 80 deltakere. Prosjektpartnere og Construction Citys klyngemedlemmer som deltok var DNB Eiendom, Obos, Aspelin Ramm, Veni, AF Gruppen, Smedvig, Statsbygg, Varig og Proptech Norway.

Resultatene presenteres i rapporten Big data and data sharing in the AEC: Stakeholder priorities, opportunities and perceived barriers.

Sintef oppgir at rapporten gir en oversikt over hvilke data bransjen tenker å utnytte til hvilket formål, hvilke faktorer som påvirker driften og forslag til KPI-er som kan deles og brukes for å få bedre innsikt i byggenes ytelser.

Taveres-Cachat håper den kan berede grunnen for videre arbeid, som kan resultere i en felles informasjonsmodell, bedre driftsøkonomi og klimavennlige løsninger i driften av bygg.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også