Har scannet Filipstad ned på millimeternivå

Storebrand Eiendom og Rambøll har laget en digital replika av byggene på Filipstad i Oslo som skal gjøre forvaltningen mer effektiv, både når det gjelder kroner og øre og kvalitetsmessig.
21 MILLIARDER PUNKTER: Rambøll har kartlagt Filipstad på millimeter-nivå. | Foto: Rambøll
21 MILLIARDER PUNKTER: Rambøll har kartlagt Filipstad på millimeter-nivå. | Foto: Rambøll

Rambøll inngikk i 2019 et langsiktig partnerskap med Storebrand Eiendom som skulle føre til styrket prosjekterings- og rådgivningskompetanse.

Senere er samarbeidet spisset ved at det er etablert en egen avdeling i Rambøll (StRam) som bare jobber mot Storebrand.

Et av prosjektene som nå står i sentrum for StRam-samarbeidet, er utviklingen av Filipstad i Oslo. Her ønsker Storebrand Eiendom å senke Ruseløkkveien, lage gangvei mellom byggene, og utvide det ene bygget med drøye 2000 kvadratmeter.

Den totale investeringsrammen er på nærmere én milliard kroner, fremgår det av en pressemelding fra Rambøll.

I forbindelse med Filipstad-utviklingen, har Rambøll blant annet foretatt en punktsky-scanning av hele området.

Laserscanningen har svært høy presisjon – helt ned på millimeternivå – og danner med sine 21 milliarder punkter grunnlaget for en digital replika av byggene.

– Denne digitale modellen gir oss en trygghet rundt hvordan ting er bygget, og hjelper oss med digitalisering, og vil videre benyttes til informasjonshenting fra de tekniske anleggene i bygget, forteller Jonas Bjerga, som leder StRam.

– Når punktskyen settes inn i kartkoordinater, kan vi se hvordan solen beveger seg i forhold til eiendommen, hvor havnivået ligger og hva som skjer hvis det stiger, samt visualisere ulike løsninger fra forskjellige vinkler, sier han.

Etter hvert som modellen utvikles vil denne bli det Bjerga kaller en digital tvilling, som gjør at man kan forvalte eiendommen mer effektivt – både med tanke på kostnader, men også med høyere kvalitet – blant annet ved å gå fra frekvensbasert vedlikehold til behovsbasert vedlikehold.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også