Bjølgerud om rekordåret 2021: – Det har vært høysesong fra januar til desember i år

Transaksjonsmarkedet i Norden har allerede passert 71 milliarder euro, og med har 2021 bydd på det desidert høyeste volumet som noen gang er registrert for et enkelt år i Norden
STERKT ÅR: Bård Bjølgerud og Mikael Söderlundh i Pangea Property Partners kan se tilbake på et rekordsterkt år i transaksjonsmarkedet. | Foto: Pangea Property Partners
STERKT ÅR: Bård Bjølgerud og Mikael Söderlundh i Pangea Property Partners kan se tilbake på et rekordsterkt år i transaksjonsmarkedet. | Foto: Pangea Property Partners

De nordiske eiendomsmarkedene satte ny banebrytende rekord med et transaksjonsvolum på over 71 milliarder euro i 2021, som er 65 prosent høyere enn i fjor og det desidert høyeste volumet som noen gang er registrert for et enkelt år i Norden.

Ferske tall fra fra eiendomsrådgiveren Pangea Property Partners viser at både volum og antall handler har økt i alle nordiske land.

– Dette er et ekstraordinært år med høy transaksjonsaktivitet over hele Norden. Etter et sterkt første halvår, har aktiviteten akkurat skutt i løpet av andre halvår, og ender opp med et rekordhøyt transaksjonsvolum som vil være vanskelig å slå, sier Pangea Property Partners' analysesjef Mikael Söderlundh i en pressemelding.

All-time high in Sweden, Norway and Denmark

I Sverige har transaksjonsvolumet økt med 93 prosent til 35,0 milliarder euro i 2021, og representerer halvparten av det nordiske transaksjonsmarkedet.

I Norge og Danmark har volumene også økt betydelig, med henholdsvis 54 prosent og 61 prosent. I Finland økte volumet marginalt, med 6 prosent.

Foto: Pangea Property Partners
Foto: Pangea Property Partners
– Vi har sett økt aktivitet i praktisk talt alle hjørner av markedet, og det har vært høysesong fra januar til desember i år. Volumene har også blitt løftet av flere selskapsovertakelser og en pågående konsolidering i den nordiske børsnoterte sektoren. Dette har vært et år uten like, sier administrerende direktør Bård Bjølgerud i Pangea Property Partners.

Sverige, Norge og Danmark har nye volumrekorder i hvert sitt hjemmemarked. Samtidig oversteg det totale antallet transaksjoner i Norden 1300 for første gang. Gjennomsnittlig avtalestørrelse økte fra 41 til 53 millioner euro.

Fortsatt sterk interesse for Norden

Til tross for at det fortsatt er reiserestriksjoner, sto utenlandske kjøpere for 33 prosent av det nordiske transaksjonsvolumet i 2021.

Utenlandske selgere sto kun for 15 prosent av volumet, noe som ga en positiv kapitaltilførsel til regionen for sjette år på rad. I Finland og Danmark var andelen utenlandske kjøpere mer enn 50 prosent.

Det største eiendomssegmentet i 2021 var boliger, som sto for 32 prosent av volumet. Kontor sto for 23 prosent, og logistikk sto for 17 prosent.

Drevet av flere bedriftsavtaler økte volumet av kontortransaksjoner fra 8,7 milliarder euro i 2020 til 16,7 milliarder i 2021.

 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også